U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

'Beursgang WOL was haastklus'
De jongste uitspraken van Nina Brink, de voormalige bestuursvoorzitter van World Online, bewijzen eens te meer dat de beursgang van de internetaanbieder in maart een "haastklus" was.

Handheld wordt computer
Wie neemt wie en wat over. Niet alleen bedrijven uit de ICT-wereld speuren naar kandidaten voor overnames. Ook producten zijn op zoek naar functies die kunnen worden overgenomen. Schootcomputers, zakcomputers en draagbare telefoons schuiven in elkaars richting op weg naar de finaleplaats: de communicator, het kleine apparaat waarmee we supersnel via nieuwe mobiele telefoonfrequenties overal alles kunnen opvragen, laten weten en kopen en betalen. Technisch zijn er geen grote problemen. De vraag is wel of de enorme prijzen voor de te veilen frequenties het nieuwe goed ook betaalbaar voor de consument zullen maken.

Zelf MP3's maken
De muziekindustrie is doodsbang voor MP3. Het compressieformaat MP3 (voluit MPEG-1 Audio Layer 3 geheten) verkleint geluidsbestanden dusdanig dat ze snel via internet verspreid kunnen worden. Muziek van een cd wordt met een factor 12 verkleind zonder dat er veel kwaliteitsverlies optreedt. Een liedje is met een analoog modem binnen een paar minuten binnen te halen en met een kabelmodem of een 2 Megabitverbinding, zoals veel bedrijven tegenwoordig hebben, gaat het downloaden nog sneller.

'Jazz is een plicht'
Wie vorig jaar het North Sea Jazz Festival bezocht, kan de handtekeningenactie van de stichting 'Jazz op 6' niet ontgaan zijn. Met flyers en posters werden jazz-liefhebbers opgeroepen het streven naar een aparte jazz-zender te ondersteunen. Staatssecretaris Rick van der Ploeg nam destijds de petitie in ontvangst maar heeft ondertussen bepaald dat er in ieder geval dit jaar geen nieuwe publieke zender bijkomt. Maar de stichting heeft zich ingesteld op een langdurig gevecht en zal tijdens de komende editie van het North Sea Jazz Festival festival weer klaar staan om de potentiële achterban te mobiliseren.

Endemol doet overname in Frankrijk
Endemol heeft een een Franse producent van tv-programma's overgenomen. Door de inlijving van Hubert Productions is Endemol de nummer drie in de Franse markt. Hubert Productions is onder meer bekend van programma's waarin een van de directeuren, Vincent Lagaf, presentator is: Bigdil (een verbastering van 'big deal') en Drôle de Jeu. Het bedrijf heeft een omzet van f 60 miljoen gulden. (ANP)

Telenet waarschijnlijk naar Amerikanen
Het Nederlands-Amerikaanse kabelbedrijf UPC grijpt vrijwel zeker naast de Vlaamse multimedia- en telefoononderneming Telenet. De Vlaamse omroep VRT meldde vanmorgen op basis van 'goede bronnen' dat Telenet voor 55 procent in handen zou komen van het Amerikaanse telecombedrijf Callahan, dat al meer investeringen deed in de Europese kabelsector. Een onderhandelingscommissie van Telenet legt vandaag haar keuze voor aan de belangrijkste aandeelhouders van Telenet, de zogenoemde 'intercommunales' van gemeentelijke overheden die de kabelnetwerken bezitten. UPC had met het Britse NTL een gemeenschappelijk bod gedaan op Telenet. Telenet is aantrekkelijk door de dichte bekabeling van Vlaanderen met een glasvezelnetwerk, dat snelle breedbandtoepassingen voor internet mogelijk maakt.

Nieuw computervirus verspreidt zich
Een nieuw en gevaarlijk computervirus verspreidt zich met grote snelheid via e-mailsystemen die Microsoft Outlook gebruiken. Het virus is volgens de Amerikaanse federale politie FBI verpakt in e-mail met als onderwerp 'Resume-Janet Simons'. Als de attachment bij de e-mail eenmaal is geopend, verspreidt het virus zichzelf als attachment bij mailtjes aan iedereen die in het adressenbestand van de ontvanger staat. (ANP)


Vandaag is op Roland Garros het Franse Open Tennistoernooi begonnen. Op de site van Roland Garros zijn naast de speelschema's en ranglijsten ook de belangrijkste statistieken te vinden. Ook zijn er interviews in beeld, geluid en tekst met de spelers te vinden. Wie overdag geen televisie tot zijn beschikking heeft, kan via deze site live de wedstrijden volgen of de uitslagen via de mobiele telefoon binnenhalen.
(www.rolandgarros.org)

NRC Webpagina's
29 MEI 2000




    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)