U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Krant Maleisië vecht tegen persbreidel Mahathir
Vandaag staat de hoofdredacteur terecht van de enige oppositiekrant van Maleisië. Hij riskeert drie jaar gevangenisstraf. "Misschien ben ik een martelaar."

Provider vrijgesproken
De rechtbank van Nanterre heeft gisteren beslist dat de Franse internetprovider Multimania geen blaam treft vanwege het toegang verlenen aan een webpagina met racistische teksten. De Vereniging van Joodse Studenten in Frankrijk (UEJF) had half april een klacht ingediend tegen Multimania wegens de webpagina 'NSDAP', de initialen van de nationaal-socialistische partij van Hitler, die in februari enkele dagen toegankelijk was.

Voetbal kan profiteren van Europees televisiebeleid
Vanuit Europees perspectief gezien bestaat geen reden mensen meer dan vroeger voor het voetbal te laten betalen. Een Europese televisieregeling kan hierbij behulpzaam zijn, vindt Tsjalle van der Burg.

KPN strijdt met Fransen om Orange
De veiling van het Britse mobiele telefoniebedrijf Orange, waar het Nederlandse KPN belangstelling voor heeft, is in een stroomversnelling gekomen. Orange moet meer dan 100 miljard gulden kosten. Het leek erop alsof mogelijke kopers dat bedrag volledig in contanten moesten aanbieden, maar de Europese Commissie heeft gisteren laten weten dat zij zich niet zal verzetten tegen een bod dat deels uit aandelen en deels uit contanten bestaat.

Rechter Jackson wil Microsoft in drieën delen
De Amerikaanse rechter Thomas Penfield Jackson voelt er in de antimededingingszaak tegen Microsoft voor deze onderneming in drieën op te splitsen. Hij wil ook zeer snel een strafmaat bepalen.

Toegang tot netwerk twistpunt
Kabelmaatschappijen moeten hun netwerk openstellen voor tv-zenders. Maar onafhankelijke internetaanbieders hebben het moeilijker.

Bronnen van het kwaad
Hij was uitgenodigd om op koninginnedag het glas te komen heffen op prinses Juliana alsmede kennis te nemen van het republikeinse gedachtengoed van de gastheer. Geen van de aanwezigen hoorde zijn bel, waarop hij besloot zich via de Amstelstraat naar het Rembrandtplein te begeven en zich daar in het feestgewoel te storten. Weken later spreekt hij nog met verbijstering over wat hij zag: grote kluwen mensen die niet alleen dronken maar ook dermate stoned waren, dat rustig gesproken kon worden van een inferno. Hij heeft spijt als haren op zijn hoofd dat hij niet in juni maar pas later met vakantie kan en dus het EK-voetballen meemaakt.

Journalisten doodgeschoten in Sierra Leone
Twee journalisten en vier regeringssoldaten zijn gisteren gedood bij een overval door rebellen in Sierra Leone. Eén van de slachtoffers is de 53-jarige oorlogsverslaggever Kurt Schork van persbureau Reuters. Schork kreeg grote bekendheid door zijn reportage over twee geliefden, de één moslim, de ander Serviër, die stierven terwijl ze uit Sarajevo vluchtten. Het tweede slachtoffer is de 32- jarige Spanjaard Miguel Gil Moreno van persbureau AP. Gil werd vorige maand uitgeroepen tot cameraman van het jaar door de Royal Television Society. Twee andere journalisten - een Griek en een Zuid-Afrikaan - raakten bij de overval gewond. Bij gevechten met rebellen kwamen sinds begin deze maand zeker zes VN-soldaten om het leven. Zo'n 250 VN- soldaten zijn nog in gijzeling. (AP, Reuters)

Worldcom in zee met AOL
Het Amerikaanse telecombedrijf WorldCom gaat de internetdiensten van America Online (AOL) aanbieden aan zijn abonnees in de Verenigde Staten. De twee hebben daartoe een overeenkomst gesloten. Volgens het akkoord mag elke klant van WorldCom die zich aanmeldt als abonnee van AOL één uur per maand gratis interlokaal bellen. AOL is de grootste internetaanbieder ter wereld. WorldCom is de op één na grootste aanbieder van interlokale telefonie in de Verenigde Staten, na AT&T.

70 miljoen in ICT-sector
Het kabinet trekt 70 miljoen gulden uit om het grote tekort aan informatici terug te dringen. Minister Jorritsma (Economische Zaken) schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer. Dit bedrag komt bovenop het geld dat het kabinet al heeft uitgetrokken om de knelpunten op de arbeidsmarkt aan te pakken. De 70 miljoen wordt besteed aan proefprojecten. Een voorbeeld hiervan is de Netwerkacademie. Dit project, waar tien miljoen naar toe gaat, omvat de ontwikkeling van een website voor het virtueel aanbieden van opleidingen en scholing voor de ICT-sector.

Uitstel beursgang technologiefondsen
Het negatieve sentiment op de effectenbeurzen heeft geleid tot uitstel van een aantal beursgangen en emissies van technologiefondsen. De inkoop-website letsbuyit.com, die de afgelopen weken veel reclame heeft gemaakt voor zijn diensten, heeft de beursgang op de Duitse Neue Markt uitgesteld voor onbepaalde tijd. De inschrijving zou vandaag beginnen. In Italië heeft de internetaanbieder Tiscali een emissie van nieuwe aandelen vervangen door een obligatielening. De Britse internetbank Egg, onderdeel van het financiële concern Prudential, zet de beursgang wel door. "Alleen een totale ineenstorting van de financiële markten kan de beursgang nog verhinderen", zei de topman van Prudential vanochtend. Van Egg, dat ruim 4 miljard gulden waard zou zijn, wordt 18 procent naar de markt gebracht. Bij de beursgang van Amadeus, een reserveringssysteem van een aantal Europese luchtvaartmaatschappijen, is het belang dat naar de beurs gaat teruggebracht van 23 tot 13 procent. (Redactie Economie)

'UMTS-veiling levert Berlijn miljarden op'
De veiling van frequenties voor derde generatie mobiele telefoons (UMTS) kan de Duitse regering veel meer opleveren dan 38 miljard euro (91 miljard gulden), zo schat de Bundesbank. "Na de 38 miljard euro die in Groot-Brittannië zijn binnengehaald met de veiling van dergelijke vergunningen, is een duidelijk hoger bedrag voor Duitsland niet uitgesloten", aldus de Duitse centrale bank in haar jaarlijks rapport. Deskundigen gaan er vanuit dat de Duitse UMTS-frequenties, die video en internet op de mobiele telefoon mogelijk maken, goed zijn voor 60 miljard euro. Dankzij de veiling kan de staatsbegroting dit jaar op een overschot uitkomen, zo stelt de Bundesbank. Zonder die inkomsten blijft de begroting gelijk, op een tekort van circa 1,1 procent van het bruto binnenlands product. (AFP)


Te lui om naar de videotheek of bioscoop te gaan en niets op tv? NeoKino is een goed alternatief. Deze 'nieuwe bioscoop' biedt via haar site onafhankelijke filmproducties. De films - die soms één minuut duren, soms langer dan een half uur - zijn gratis te downloaden en met de Quicktime-speler te bekijken. Voordeel boven de gewone bioscoop is dat NeoKino gelegenheid biedt over de films te discussiëren in de message boards.
(www.neokino.com)

NRC Webpagina's
25 MEI 2000




    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)