U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

'Intimiderende' inval bij kritische media in Moskou


MOSKOU, 12 MEI. De Russische belastingpolitie heeft gisteren met veel machtsvertoon een inval gedaan in het kantoor van Media-Most, het mediaconcern dat de laatste tijd regelmatig kritisch bericht over de nieuwe Russische president Vladimir Poetin.

Leden van de belastingpolitie vielen gisteren het kantoor van Media- Most binnen, met bivakmutsen op hun hoofd en gewapend met semi- automatische geweren. Volgens Igor Malasjenko, vice-voorzitter van de directie van media-Most, ging het om een politieke actie, bedoeld om de journalisten te intimideren. "Wat er is gebeurd is duidelijk bedoeld als een vorm van politieke druk", aldus Vladimir Gusinksy, de baas van het concern, die overhaast is teruggekeerd van een bezoek aan Israel. Gusinksy zei dat tegen een verslaggever van het tv-station NTV, het vlaggenschip van media-Most.

De politie en de FSB, opvolger van de Russische geheime dienst KGB, ontkennen dat er sprake is van een poging om de persvrijheid aan banden te leggen. Ze beschuldigen Media-Most ervan te proberen om een criminele zaak een politiek karakter te geven.

Volgens een woordvoerder van de FSB zou het gaan om een justitieel onderzoek naar mogelijk illegaal verkregen informatie door de veiligheidsdienst van Media-Most. Eerder verklaarde de FSB dat Media- Most, waartoe behalve NTV ook het radiostation Echo van Moskou, het dagblad Sevodnja en het weekblad Itogi behoren, ervan werd verdacht bankgeheimen openbaar te hebben gemaakt en de privacy wetgeving te hebben geschonden.

Maar vice-voorzitter Malasjenko van Media-Most noemde het "zonder precedent" dat al op de vierde dag van het nieuwe presidentschap een actie is ondernomen die in strijd is met de Russische grondwet. Hij riep president Poetin op zich uit te spreken tegen de inval. Ook politici als de liberaal Javlinski en de communist Zjoeganov hebben de inval gekritiseerd. Oud-president Gorbatsjov noemde het "een provocatie". De inval kreeg wel steun van de nationalist Zjirinovski, die de actie zag als een teken dat in Rusland "de geheime dienst de macht weer in handen heeft genomen".

Poetin heeft niet gereageerd op het incident. Hij had gisteren bezoek van de Amerikaanse mediamagnaat Ted Turner, de man achter CNN. Turner en Poetin kennen elkaar uit 1994, toen Poetin loco-burgemeester van St. Petersburg was en Turner betrokken was bij de organisatie van de Goodwill Games die daar werden gehouden.(AP, Reuters, AFP)

NRC Webpagina's
12 MEI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)