U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
24/7 Media Europe ad
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Symantec Antivirus Center

Bugfix: TSP

Dossier Computerbeveiliging


Computervirus infecteert miljoenen computers

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 4 MEI. Een computervirus heeft vandaag wereldwijd miljoenen computers geïnfecteerd. Het gaat om het ‘I love you' virus, dat zo goed als alle gebruikers van Microsoft-software voor computerservers (Exchange) heeft getroffen. In Nederland zou 60 tot 70 procent van het bedrijfsleven er last van hebben, waaronder telecombedrijf KPN, kabelaar UPC, PCM (uitgever van onder meer NRC Handelsblad), omroepvereniging VARA, uitgever Wolters Kluwer, er last van hebben. De BBC meldt dat ook tien procent van het Britse bedrijsleven is geïnfecteerd.

Het virus verspreidt zich razendsnel en verandert gegevens op de harde schijven van computers. Iemand die met ‘I love you' getroffen wordt, loopt het risico onder meer plaatjes- en muziekbestanden op de harde schijf kwijt te raken. Tekstdocumenten zouden geen gevaar lopen. Het virus dankt zijn naam aan het onderwerpveld van het e-mailtje waarin het zit. Daarin staat 'I love you'. Het openen van het mailtje zelf kan weinig kwaad. Het aanklikken van het attachment, het document dat met de mail wordt meegestuurd, heeft wél ernstige gevolgen. Sommige informatie op de harde schijf gaat verloren. Vooralsnog lijkt het virus alleen gebruikers van het besturingssysteem Windows te treffen.

Bovendien gaat het om een zogenoemd wormvirus. Het stuurt zichzelf door naar alle e-mailadressen die iemand in zijn adressenboek heeft staan. Doordat de afzender op het eerste gezicht bekend is, hebben mensen sneller de neiging de e-mail en de attachment te openen. Het attachment heeft de titel LOVE-LETTER-FOR-YOU.TXT.vbs. Enkele bedrijven zeggen duizenden virusmailtjes in zeer korte tijd te hebben binnengekregen.

Ook verandert het virus de startpagina van de internetbrowser, de pagina die als eerste verschijnt wanneer het programma wordt opgestart. De nieuwe startpagina is een website die niet te bereiken is. Dat kan volgens virusbestrijder Symantec het gevolg zijn van de vele automatische bezoeken die aan de pagina worden afgelegd.

NRC Webpagina's
4 MEI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)