U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Wachtlijsten ziekenhuizen op internet
Bijna zeventig ziekenhuizen publiceren vanaf vandaag op het internet hun wachttijden. Over twee maanden moeten alle 105 ziekenhuizen uniforme gegevens over de omvang en lengte van wachtlijsten geven.

Internet, banken en het informeren van politie en justitie
Het principe is zo oud als de verkeersfuik. Zet ergens een controlepunt op waar mensen niet omheen kunnen en de vangst aan wetsovertreders is gegarandeerd.

'Splitsing Microsoft gaat niet ver genoeg'
Als vanavond de beurzen in de VS zijn gesloten krijgt de rechter, die Microsoft eerder veroordeelde voor oneerlijke concurrentie, een voorstel om het bedrijf op te splitsen.

Nederland jaagt op koppositie internet
Nederland gaat digitaal. Althans, dat wil het kabinet. Gisteren gaven vier ministers en een staatssecretaris het startsein voor een campagne.

Europa droomt van geld na Britse telefonie- veiling
Regeringen in Europa ruiken geld nu blijkt dat de dure UMTS-frequenties recordbedragen opbrengen. Maar wordt de consument er beter van?

NOS wil cultuur- en kunstzender
De NOS wil een nieuw, apart televisiekanaal beginnen voor kunst en cultuur. Hierop zullen oude programma's van de publieke omroepen te zien zijn. Dit verklaarde NOS-bestuurder H. van Beers vanochtend in het Radio 1-journaal.

Met je hersens in de jungle
Jim Clark, de uitvinder van de revolutionaire 3D-processor en oprichter van Netscape Communications, haalde een nul voor een meerkeuzetoets in het leger.

Gigant op de pof
Menig Internetbedrijf dat nog geen vijf jaar bestaat en nog geen cent winst heeft gemaakt, is nu meer waard dan ondernemingen die het al tientallen jaren goed doen. Gouden bergen worden verwacht door investeerders en beleggers van Internetbedrijven die sinds een jaar of wat aan de lopende band worden opgericht, soms letterlijk op zolderkamertjes. Amazon.com is vaak het grote voorbeeld.

Download een babe
De Evangelische Omroep wil 'schoon Internet' aanbieden. Om te voorkomen dat christenen digitale porno bekijken heeft de omroep een eigen provider opgericht, Filternet geheten, die 15 mei wordt gelanceerd. De bezorgdheid van de EO om de aanwezigheid van seksplaatjes en andere slechte dingen op Internet is haast aandoenlijk.

Detron niet met Landis in zee
De overname van telecombedrijf Detron door automatiseerder Landis staat op losse schroeven. Detron wil sinds gisteren onverwacht niet meer. Landis beschuldigt het telecombedrijf van contractbreuk. Een vijandige overnamestrijd dreigt.

Peter van Dijk stapt per 1 juni op als hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad. Hij gaat leiding geven aan PCM Interactieve Media (PIM), het dochterbedrijf waarin Perscombinatie Meulenhoff (PCM) - de uitgever van onder andere Algemeen Dagblad, Trouw, de Volkskrant en NRC Handelsblad - zijn internetactiviteiten bundelt. Van Dijk (55) is hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad sinds februari 1993. Daarvoor was hij onder meer adjunct- hoofdredacteur van NRC Handelsblad en correspondent voor deze krant in Frankrijk.

Kees Hillen wordt hoofd klassieke muziek Avro
Kees Hillen, sinds 1990 artistiek leider van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, wordt per 1 september projectleider klassieke muziek bij de Avro. In die nieuwe functie wordt hij bij de omroepvereniging verantwoordelijk voor de klassieke muziek op radio, tv en internet. Onder leiding van de nieuwe directeur Ad 's-Gravesande zal de Avro daaraan meer aandacht gaan besteden, evenals aan andere uitingen op het gebied van kunst en cultuur. De musicoloog Hillen (54) was van 1973 tot 1983 hoofd klassieke muziek bij de Vara, waar hij onder andere programmeur was van de Matinee op de Vrije Zaterdag, en daarna directeur promotie bij Donemus, de uitgeverij van Nederlandse muziek. Onder Hillens leiding werd de Russische dirigent Valery Gergjev aangesteld als chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Het orkest benoemde Rob Overman, voormalig directeur van het Nederlands Philharmonisch Orkest in Amsterdam, met ingang van 1 mei tot algemeen directeur.

Brussel klaagt Frankrijk aan
De Europese Commissie zal Frankrijk voor het Europees Hof van Justitie dagen omdat de manier waarop dit land zijn telecomdienst financiert in strijd is met de Europese mededingingsregels. Ze heeft dat gisteren bekendgemaakt. In het Franse systeem is een sleutelrol weggelegd voor de voormalige monopolist France Telecom, die een "universele dienst" voor de hele bevolking moet waarborgen. Nieuwkomers op de markt moeten bijdragen aan de financiering van dit systeem. Maar volgens de Europese Commissie worden hen daarvoor te hoge kosten in rekening gebracht. (ANP)

Siemens met zaktelefoons naar VS
Het Duitse elektro- en elektronicaconcern Siemens waagt zich volgend jaar met zaktelefoons op de Amerikaanse markt. Het wil daar concurreren met de marktleiders Nokia en Motorola. Dat heeft Siemens gisteren bekendgemaakt. Siemens verkocht vorig jaar elf miljoen zaktelefoons. Dit jaar moeten dat er dertig miljoen zijn, in 2001 ongeveer zestig miljoen. Naar eigen zeggen is Siemens momenteel de op twee na grootste fabrikant van mobiele telefoons in Europa, na Ericsson en Nokia. (ANP)

Nokia toont forse groei
Het Finse telecombedrijf Nokia heeft in het eerste kwartaal van 2000 de nettowinst zien stijgen 76 procent tot 891 miljoen euro (1,9 miljard gulden). De omzet van 's werelds grootste mobiele-telefoonfabrikant nam toe met 69 procent tot 6,5 miljard euro. De verkoop van mobiele telefoons steeg met 88 procent. Nokia verwacht over heel 2000 een omzetgroei van 40 procent of meer. Eerder ging het concern nog uit van een omzettoename met 30 tot 40 procent. (AP)

Winstexplosie bij Ericsson
Ericsson, de Zweedse producent van telecomapparatuur, heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de nettowinst verviervoudigd tot 4,25 miljard kroon (1,1 miljard gulden). De omzet groeide met 42 procent tot tot 59,1 miljard kroon. Over het tweede kwartaal verwacht Ericsson een verdubbeling van de winst voor belastingen bij een omzetgroei met ruim 25 procent. (Bloomberg)


Een handige bron voor een overzicht van de geschiedenis en het functioneren van het internet is LivingInternet.com. Usenet, mailinglijsten, e-mail, chat: al deze onderwerpen worden hier uitentreuren behandeld. Dus hoe het te gebruiken, hoe werkt het, waarom is het belangrijk, hoe zit het met de veiligheid en misschien belangrijker nog, de beveiliging? Ook zijn er biografieën te vinden van de oprichters van internet.
(www.livinginternet.com)

NRC Webpagina's
28 APRIL 2000




    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)