U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

T-Online hoger dan verwacht

Door onze correspondent MICHÈLE DE WAARD
BERLIJN, 17 APRIL. Op de beurs in Frankfurt viel de introductie van Deutsche Telekom-dochter T-Online (Internet) beter uit dan verwacht. Hoewel de koersen in navolging van Wall Street over de hele linie zakten, opende T-Online 1,50 Euro hoger dan de uitgifteprijs van 27 Euro; rondom het middaguur was het fonds tot 33,45 Euro gestegen.

Volgens beursanalisten waren het vooral de grote institutionele beleggers, die de koers omhoog trokken. Zij wilden een goede stemming omtrent T-Online scheppen omdat Deutsche Telekom dit jaar nog twee introducties op stapel heeft staan. De overheid wil deze zomer de derde tranche Telekom-aandelen naar de beurs brengen en komende herfst is de beursgang van de veelbelovende mobiele telefoondochter Mobilfunk gepland.

Minister Hans Eichel (SPD), die vanmorgen samen met Telekomchef Ron Sommer op de hectische beursvloer rondliep, waarschuwde beleggers dat de beurs "geen casino" is. Hij wees op de sterke groeiverwachtingen in Europa, die geen reden zijn voor koersdalingen. Eichel zei dat T- Online mogelijk voor een " keerpunt" op de dalende aandelenmarkt zou kunnen zorgen.

Dat bleek gedeeltelijk het geval te zijn. Beleggers toonden zich terughoudend, maar volgens beursanalisten heerste geen grote paniek op de beurs. Er was eerder sprake van "gecontroleerde paniek", aldus beursexpert Eugen Keller van Dresdner Bank. Na de hevige speculaties zijn beleggers teruggekeerd naar de normaliteit, meende de beursverslaggever van de economische tv-zender NTV.

Wel werden forse verliezen geboekt. Net als in Wall Street en in Tokio, gleden ook in Frankfurt de koersen over een breed front naar beneden nadat de beurs vanmorgen was geopend. De technologiefondsen op de Neuer Markt daalden met 7,8 procent in waarde tot 435 punten. De Dax (algemene aandelenindex) verloor minder (3,5 procent) en schoot onder de 7.000 punten. Grootste verliezer was het aandeel BMW. In de loop van de ochtend herstelden de koersen zich echter weer. "Geen slechte start voor T-Online", reageerde een beurshandelaar. Beleggers hebben vertrouwen in Deutsche Telekom. Na 'Black Friday' op Wall Street had menigeen in Frankfurt het hart vastgehouden voor de beursintroductie van T-Online. Al maanden was met grote spanning uitgekeken naar de emissie van T-Online, Europa's grootste Internet-dienstverlener met 5,3 miljoen klanten. Het is de grootste beursgang sinds de moedermaatschappij Deutsche Telekom in 1996 werd geprivatiseerd en van veel Duitsers kleine beleggers maakte. Vijf miljoen Duitsers bezitten aandelen, dat waren er tien jaar geleden nog 3 miljoen. De introductie van T-Online wordt als belangrijke test-case gezien voor het vertrouwen van Europese investeerders in 'New Economy'-aandelen. Maar de start van T-Online had na de koersval van vrijdag in Amerika niet onder een slechter gesternte kunnen beginnen. Daarom hadden banken en Telekom de uitgiftekoers het weekeinde met 27 Euro verrassend lager vastgesteld dan de verwachte 32 Euro om ervan verzekerd te zijn dat de koers vandaag zou stijgen. Telekomvoorzitter Ron Sommer onderstreepte voor opening van de beurs uitdrukkelijk, dat T-Online geen fonds is om "snelle winsten" mee te behalen. "We werken niet voor korte termijn-speculanten", zei Sommer.

Hij wees op het grote vertrouwen dat beleggers in het aandeel hebben gezien het feit dat de emissie 20 keer was overtekend. De kleine aandeelhouder is bij T-Online goed aan zijn trekken gekomen. Een op de drie personen, die hadden ingetekend, kregen 25 stuks aandelen. In totaal gaat meer dan de helft van de T-Online-aandelen naar 1,9 miljoen particuliere beleggers. De 155.000 medewerkers hebben 8 miljoen aandelen toebedeeld gekregen.

De introductie van T-Online is de derde grote beursgang in Duitsland, na de privatisering van Deutsche Telekom in 1996 en van Infineon begin dit jaar.

NRC Webpagina's
17 APRIL 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)