U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

M A K E R S :
Nooit geziene beelden

DIRK LIMBURG
"We zijn niet het Den Haag Vandaag van de geschiedenis. Geschiedenis is volgens ons meer dan politiek alleen. We willen een doos van Pandora zijn met verrassende kijkjes op het verleden."

Ad van Liempt is eindredacteur van Andere Tijden en praat enthousiast over het historische magazine dat sinds 12 maart wekelijks zo'n 200.000 kijkers trekt. Niet veel, maar met een excuus. Tegenover o.a. deel 2 van Studio Sport en Netwerk is zondag 20.30 uur een van de zwaarste tijdstippen van de week. "Het kan niet anders, we dragen het als een man", zegt Van Liempt. "Gelukkig wordt onze arbeidsvreugd niet bepaald door het aantal. Al wil je toch wel dat zo veel mogelijk mensen kijken." Na de zomerstop keert Andere Tijden terug op een andere dag.

Van Liempt begon eind jaren zestig bij de inmiddels verdwenen krant Het Centrum en kwam via het Utrechts Nieuwsblad in 1982 bij de televisie. Hij werkte onder meer bij het Journaal, Studio Sport en sinds 1991 bij NOS Laat en de opvolger daarvan Nova. Met Lou de Jong maakte hij in 1988 een vervolg op De Bezetting. Hij schreef boeken over de oorlog in Indonesië, over televisiejournalistiek en recent samen met Ger van Westing Klem in de Draaideur, over de val van Docters van Leeuwen en minister Sorgdrager van Justitie.

Van Liempt was al langer op zoek naar een programma dat continuïteit kon brengen in de behandeling van geschiedenis op de televisie. "Er moet meer zijn dan zo nu en dan een documentaire." Hij wist vorig jaar NPS en VPRO te overtuigen en op 1 januari gingen 11 personen, waaronder 6 historici en een gespecialiseerd beeldresearcher, aan de slag met het magazine dat iedere week twee onderwerpen wil behandelen. "We zitten nu in een moordend productieproces, onze voorsprong zijn we al kwijt. Voor een item heb je zeker vier weken nodig, anders haal je het niveau niet."

Andere Tijden wil actuele ontwikkelingen illustreren met historische beelden zoals declaraties van Abraham Kuyper als parallel met de affaire-Peper. Ook nieuw historisch onderzoek kan aanleiding zijn voor een item, zoals vorige week de biografie van Jan Willem Stutje over de communist Paul de Groot. En soms is het eigen onderzoek van de redactie, zoals de reconstructie van de rellen in de Vondelstraat in de eerste aflevering. "Dat is de theorie en in de praktijk loop je soms tegen een mooie film aan. Het liefst beelden die we nog nooit gezien hebben."

Voor de presentator van Andere Tijden is een belangrijke rol weggelegd. "Hij moet de items bij de kijker inleiden, verbanden leggen en een zekere duiding geven. Hans Goedkoop begint net maar heeft daarvoor een bijzonder talent. Hij beschikt ook over een erg aanstekelijke verteltrant. Het succes heeft hem en ons overdonderd." (www.anderetijden.nl)

NRC Webpagina's
8 APRIL 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)