U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
24/7 Media Europe ad
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Feijenoord

Chelsea

Voetbal Pagina


Feyenoord keert terug in realiteit

Door onze redacteur ERIK OUDSHOORN
ROTTERDAM, 15 MAART. Sneller dan hij had gehoopt kreeg Feyenoord-trainer Leo Beenhakker een bevestiging van een sombere constatering. Chelsea was gisteren net als in november een paar klassen beter dan Feyenoord (3-1). Het grote kwaliteitsverschil paste precies in het realistische perspectief dat Beenhakker een dag eerder had geschetst. "De achterstand van het Nederlandse clubvoetbal op de Europese top is structureel", betoogde hij toen. Na de nederlaag tegen Chelsea voegde hij eraan toe: "We moeten accepteren dat we op clubniveau een tweederangs natie zijn geworden."

Wie dacht dat Feyenoord dankzij een paar aardige resultaten tegen Lazio en Olympique was uitgegroeid tot een Europese topploeg, werd gisteravond in De Kuip uit de droom geholpen. Chelsea troefde Feyenoord op alle fronten af. In de eerste helft kregen de Rotterdammers niet één kans. Beenhakker vatte het spel van zijn elftal in de tweede ronde van de Champions League samen met een paar simpele zinnen. "Lazio bestaat uit een aantal sterke voetballers. Het verschil in individuele kwaliteiten hebben we tegen dat team kunnen compenseren door als ploeg prima te spelen. Chelsea heeft goede voetballers en opereert ook als een sterk collectief. Tegen zo'n elftal valt er voor ons niets meer te compenseren. Dan gaan we erin met boter en suiker."

Voor de NOS-camera werd Beenhakker na de wedstrijd geconfronteerd met de analyse van Johan Cruijff. In de optiek van de voormalige wereldster had Feyenoord er beter aangedaan om Cruz weg te halen bij het granieten verdedigingsduo van Chelsea, Desailly en Leboeuf. De Argentijn moet een frustrerend gevoel hebben overgehouden aan deze wedstrijd, waarin hij nauwelijks aan voetballen toekwam. Beenhakker had er in de tweede helft voor kunnen kiezen de vleugels te versterken en de twee Fransen te laten zwemmen door ze geen tegenstander te geven, meende Cruijff. Hij liet Kalou wel invallen (voor Paauwe), maar ook als centrumspits. Beenhakker ging niet akkoord in de visie van Cruijff. "Kalou is door zijn blessures nog niet in goede doen. Hij was bovendien te laat bij de voorzet van Babayaro waaruit Wise het tweede doelpunt kon inkoppen. Dat overkomt hem vaker. Nee, we kwamen gewoon zoveel te kort dat we de bal steeds verloren op het middenveld. Dat was essentieel."

Beenhakker stoorde zich aan de opvatting van Cruijff die verkondigde dat het Nederlandse voetbal een achterstand heeft opgelopen door gebrekkige jeugdopleidingen. Er zou te weinig op techniek getraind worden. "Toen Johan nog coach was mocht je maar twee buitenlanders opstellen", schamperde Beenhakker. "Nu zie je dat Chelsea tegen ons speelt met één Engelsman in het basisteam. Je kunt opleiden wat je wilt, maar als er een goede voetballer bijzit gaat hij op z'n twintigste al naar het buitenland. Dat hebben we bij Feyenoord gezien met Van Bronckhorst. Het is niet alleen een financieel probleem. Misschien dat ik voor Kalou vijftien miljoen gulden kan krijgen, maar wat kan ik terugkopen? Een speler als Inzaghi komt echt niet naar Nederland. Al zou ik tachtig miljoen gulden neerleggen. We hebben een achterstand die we nooit meer inhalen. Daar moeten we ons bij neerleggen."

Misschien verzachtte die gedachte de nederlaag. De Rotterdammers voelden zich geslagen maar niet verslagen. Hoewel Feyenoord het bereiken van de kwartfinales weliswaar niet meer in eigen hand heeft, is de kans om een ronde verder te komen aanwezig. Beenhakker blijft optimistisch: "We hebben het vandaag niet waar kunnen maken, maar ik acht de mentale weerbaarheid van mijn ploeg groot genoeg om in Marseille te winnen. We kunnen daar wat rustiger spelen dan in De Kuip. Hier was de druk om te presteren voor eigen publiek toch groot. Bovendien hoop ik dat Kalou dan weer fit is."

Chelsea zal voor de kansen van Feyenoord in elk geval zijn sportieve plicht moeten vervullen. Trainer Vialli liet daarover geen twijfel bestaan, hoewel bij Lazio een oude ploegmakker van hem speelt. Met Mancini vormde hij ooit een beroemd spitsenduo bij Sampdoria. Vialli: "Natuurlijk heb ik vrienden bij Lazio, maar ik zou ook willen dat Feyenoord verder komt. We kunnen op Stamford Bridge ons publiek niet teleurstellen. Al zullen we niet gauw zo goed spelen als vanavond, want dit was een van onze beste wedstrijden van de laatste maanden." Ook Beenhakker gelooft niet in doorgestoken kaart. "Op dit niveau worden geen akkoordjes gesloten."

Feyenoord leed gisteren thuis een 3-1 nederlaag tegen Chelsea. Door dit resultaat is Chelsea zeker van een plaats in de kwartfinale. Feyenoord is nog niet uitgeschakeld. Wanneer de ploeg volgende week in Marseille tegen Olympique gelijkspeelt en Lazio verliest bij Chelsea, is Feyenoord geplaatst. Wanneer Lazio wint, is de Romeinse ploeg door. Wanneer Feyenoord wint, mag Lazio niet winnen. Doelman Dudek behoedde Feyenoord gisteren in de eerste helft voor een vroege achterstand. Naast een aantal fraaie reddingen bij kansen van Chelsea, stopte hij in de achtste minuut een strafschop van Leboeuf. De penalty werd veroorzaakt door Van Wonderen die in het strafschopgebied Flo onderuit liep. Zes minuten voor rust kwam Chelsea op voorsprong. Zola schoot de bal na een fraaie actie onhoudbaar via de binnenkant paal in het doel.

Kort na rust kon Feyenoord even het initiatief nemen en scoorde invaller Kalou de gelijkmaker. Ongestoord ging Chelsea toch weer op zoek naar een nieuwe voorsprong. Die kwam toen Babayaro goed op links doorbrak. Uit zijn voorzet scoorde Wise met een kopbal. Feyenoord was verslagen toen Flo op de andere vleugel Van Wonderen uitspeelde en de bal in de uiterste hoek mikte. Verder dan een schot van Cruz, die stijlvol werd gepareerd door De Goey, kwam Feyenoord niet.

NRC Webpagina's
15 MAART 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)