U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
24/7 Media Europe ad
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Ministerie van Financiën

Disney

Den Haag


Bijlage 1 bij de kaderbrief


Wie denkt dat begrotingen en meevallers alleen maar voer voor politici en cijferfetisjisten zijn, heeft buiten minister Zalm van Financiën gerekend.

Door onze redacteur EGBERT KALSE

DEN HAAG, 1 MAART. De discussie over de miljardenmeevallers is helemaal niet zo ingewikkeld als die lijkt. De kern van het felle debat over inkomsten, uitgaven, Zalm-norm en lastenverlichting blijkt te vatten in zes plaatjes uit een stripverhaal.

Afgelopen vrijdag deelde Zalm in de ministerraad een eigen versie uit van Walt Disney's stripverhaal 'Oom Dagobert, Tijd is Geld'. Oorspronkelijk zou Zalm die dag met een notitie komen over de verwachte cijfers voor 2000 en 2001, maar die gegevens waren nog niet beschikbaar. Om niet met lege handen aan te komen, knipte en plakte de minister enkele plaatjes uit het stripboek dat hij de week daarvoor van zijn collega Borst (Volksgezondheid) had gekregen. Hij voegde wat eigen teksten toe en voorzag de twee A4-tjes van de kop: 'Bijlage 1 bij de kaderbief. Oom Dagobert en het geld moet rollen'.

De rolverdeling is simpel: Zalm is Dagobert Duck, de exorbitant rijke eend uit Duckstad. Premier Kok is Donald Duck. De neefjes Kwik, Kwek en Kwak stellen de rest van de ministers voor. De fractievoorzitters worden verbeeld door de Zware Jongens, geboefte dat keer op keer probeert beslag te leggen op het enorme kapitaal van Oom Dagobert.

Minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) ging Zalm voor. Bij de behandeling van haar begroting wees zij op de verkeersproblemen in Duckstad in de discussie over het rekeningrijden. Zalm komt aanstaande vrijdag met de echte cijfers naar het kabinet. De vette tekst is van Zalm, de lichte tekst erbij is de toelichting van de redactie.

lllustraties uit de reisavonturen van Oom Dagobert, nr.62.© Walt Disney Company.


Terwijl de minister van Financiën de kassa bijhoudt en de minister- president zorgvuldig op de kleintjes blijft letten, vermaken de an dere - veelal zeer jeugdige - ministers zich met het spelen in de ber gen geld die plotsklaps beschikbaar leken.

Het kabinet heeft door de hoge economische groei dit jaar en komend jaar naar verwachting een meevaller van in totaal 23,5 miljard gulden (17,5 inkomstenmeevaller en 6 miljard uitgavenmeevaller). De departementen zijn op dit moment bezig verlanglijstjes op te stellen hoe zij die miljarden het liefst willen besteden.


Enige somberheid maakte zich van de minister-president meester, toen hij de ruimte onder de uitgavenkaders begon te tellen. "'t Is toch zonde om dat allemaal maar uit te geven", zo zuchtte hij.

Premier Kok, die bekend staat als een zuinig man, kijkt samen met Zalm wat de departementen het afgelopen jaar hebben uitgegeven. Ieder jaar blijkt dat de departementen minder geld uitgeven dan verwacht. Die ruimte wordt nu door het ministerie van Financiën geïnventariseerd en kan nog een extra meevaller bij de uitgaven betekenen.


Ondertussen waren heel ergens anders in Duckstad de fractievoorzitters van de regeringsfracties bezig met het trekken van een eigen plan. Als we niet oppassen, zo bedacht de familie Duck, dan gaan zij er met de poet vandoor.

De fractievoorzitters van PvdA, VVD en D66 zijn ook bezig met het uitgeven van de meevallers. Staatsschuld aflossen, lasten verlichten of extra uitgaven aan zorg, onderwijs en milieu strijden om de eerste plaats. Zalm wil niet dat de inkomstenmeevallers worden gebruikt voor nieuwe uitgaven en hij weet zich daarin gesteund door het regeerakkoord.


En inderdaad... Toen de minister van Financiën - onverschrokken als altijd - zijn kluis betrad, was deze door de zware jongens reeds geheel leeggeroofd.

De buit wordt al verdeeld in de openbare discussies over de meevallers. D66 heeft haar prioriteiten al op tafel gelegd, de vijf werkgroepen van de PvdA komen volgende week met hun lijstjes, en ook de VVD denkt na over wat te doen met de miljarden. De minister vreest dat de fracties geen rekening zullen houden met zijn begrotingsbeleid en het geld zullen willen opmaken.


En met de rug tegen de muur deden de zware jongens nog een uiterste poging zich te verdedigen. Maar het was reeds te laat. Oom Dagobert nam het geld weer over...

Hier loopt Zalm wat op de zaken vooruit. Hij voorspelt de afloop van de discussie tussen kabinet en Tweede Kamer die pas voor april of mei gepland staat. Hij verwacht dat de verschillende fracties hun keuzes fel zullen verdedigen, maar hij gaat ervan uit dat hij zal kunnen vasthouden aan de gemaakte afspraken.


En het kabinet gaf zich weer over aan de hartstochtelijke liefhebberij van de begrotingsberaadslagingen: de minister van Financiën rammelde op zijn kassa, de minister-president keek nog zuiniger dan tevoren en Kwik, Kwek en Kwak leefden nog lang en gelukkig.

Zalm heeft er alle vertrouwen in dat het debat over de meevallers hem uiteindelijk weinig problemen zal opleveren. Het behoedzame groeiscenario blijft de richtlijn voor de uitgaven. Zalm bewaakt de schatkist, Kok let op de centen en Paars II regeert rustig verder.

NRC Webpagina's
1 MAART 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)