U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
IMF

VS tegen Duitse kandidaat voor toppositie IMF


WASHINGTON/BRUSSEL, 29 FEBR. De Verenigde Staten hebben de Europese kandidaat voor de opvolging van topman Michel Camdessus van het Internationale Monetaire Fonds afgewezen. Met deze openlijke Amerikaanse afwijzing van de Duitser Haio Koch-Weser is de controverse over de opvolging verder geëscaleerd. Vanavond vergadert het bestuur van het IMF over de opvolging, maar de kans is groot dat geen overeenstemming kan worden bereikt over een nieuwe IMF-directeur.

Gisteren kwamen de ministers van Financiën van de Europese Unie overeen Koch-Weser, nu staatssecretaris van Financiën in de regering-Schröder, als gezamenlijke kandidaat naar voren te schuiven. Maar gisteravond liet het Witte Huis bij monde van woordvoerder Lockhart weten dat de Duitser "niet voldoet aan de criteria" voor de functie, vooral omdat hij de noodzakelijke wereldwijde steun zou ontberen. "Ons doel blijft samen met Europa te werken om een sterke Europese kandidaat te vinden van een maximale statuur, die op wereldwijde steun kan rekenen", aldus de woordvoerder gisteravond. De afwijzing komt vlak nadat de Europese Unie zich met veel moeite achter Koch-Weser had geschaard. Met name Frankrijk was van begin af aan niet gecharmeerd en ook de Britse regering zegde pas vorige week ondubbelzinnig steun toe.

Van oudsher leveren de VS de topman van de Wereldbank en is de directeur van het IMF een Europeaan. Ergernis over de vertraging in de Europese besluitvorming droeg er vorige week toe bij dat twee kandidaten van buiten de EU naar voren werden geschoven. Japan droeg Eisuke Sakakibara voor, voormalig topambtenaar van het ministerie van Financiën. Stanley Fischer, de huidige tweede man van het IMF, werd voorgedragen door een groep van ontwikkelingslanden. De tot Amerikaan genaturaliseerde Fischer is geboren in Zimbabwe.

Gewoonlijk wordt de topman van het IMF gekozen bij consensus, maar formeel kan dat ook bij stemming in het IMF-bestuur, waarin 24 landen zitten. Koch-Weser zou daarbij slechts kunnen rekenen op 35 tot 40 procent van de stemmen. (Reuters)

NRC Webpagina's
29 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)