U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Baby Boom

ELLEN DE BRUIN
Als een keiharde zakenvrouw zegt geen kinderen te willen, raakt ze toch vertederd als ze er onverwacht een krijgt om voor te zorgen. Een man gebeurt dat niet, die gaat er gewoon vandoor.

Als een zakenvrouw, hoe goed ze ook is, een kind krijgt, gaat dat ten koste van haar werk. De babysit gaat opbellen tijdens belangrijke vergaderingen om te vragen waar de speen ligt. En dat kan iedereen horen want bij echt belangrijke vergaderingen staat de telefoon midden in de vergaderruimte en zo'n vrouw komt ook niet op het idee om even op een rustige plek te gaan bellen. Sterker nog: ze is onzakelijk genoeg om ter plekke de baby in slaap te zingen, midden in de vergaderzaal. Als een zakenvrouw-met-kind met haar baas praat over een ophanden zijnde promotie, komt juist haar secretaresse binnen om een nieuwe pop voor de kleine te brengen. Al die vrouwen zijn hetzelfde als het om kinderen gaat: ineens worden ze onberekenbaar en irrationeel. Logisch dat de jongere mannelijke collega de promotie krijgt die de zakenvrouw verwachtte. Uiteindelijk stopt ze ook wel met werken.

Als een vrouw wegens een kind eenmaal gestopt is met werken, neemt ze verder alleen nog maar emotionele beslissingen. Het zullen de hormonen wel zijn, of wat die vrouwen ook hebben. Niets van haar oorspronkelijke intelligentie lijkt nog aanwezig. Ze kan in twee minuten besluiten een bouwvallig huis op het platteland te kopen, zonder het ooit gezien te hebben. Als een vrouw een nieuw leven begint, zonder man en werk, moet dat sowieso op het platteland, want daar is een vrouw toch beter op haar plaats, zo dicht bij de natuur. En dan komen ook haar ware behoeften weer naar de oppervlakte: ineens wil ze appeltaart gaan bakken en appelmoes maken. En je voelt dat het goed is zo.

Als een vrouw langere tijd geen seks heeft gehad, wordt ze verliefd op iedere man die aandacht voor haar heeft. En als een man zo'n vrouw dan een keer goed zoent, gaat ze hem vanzelf adoreren, wat ze daarvoor ook over hem dacht. Laat staan als hij haar kind een keer vasthoudt.

Trouwens: als een vrouw een autoband moet verwisselen, heeft ze daar de gebruiksaanwijzing van de auto bij nodig. Een man weet zo wel waar de krik moet.

En Diane Keaton speelt nog de hoofdrol ook, in Baby Boom.

Baby Boom (Charles Shyer, VS, 1987), Veronica, 21.00-23.05u.

NRC Webpagina's
29 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)