U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Gilde

Norit


Koers stijgt 34 procent

Gilde mikt op overname van Norit

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 29 FEBR. Investeringsmaatschappij Gilde heeft een bod van 158 miljoen euro uitgebracht op alle uitstaande aandelen Norit, fabrikant van koolstof- en personal care producten. Dat heeft Norit vanmorgen bekendgemaakt.

Het bod op Norit bedraagt 12 euro per aandeel, en wordt in contanten gedaan. Beleggers reageerden positief op het overnamenieuws. Het aandeel Norit steeg in de ochtendhandel 34 procent tot 11,45 euro. Rabo-dochter Gilde financiert de overname met de uitgifte van nieuwe aandelen en met contante middelen.

Norit voerde vanaf eind december vorig jaar al oriënterende gesprekken met het management van Gilde. Het bedrijf stippelde toen een nieuwe strategie uit, voornamelijk gericht op groei door overnames. Maar de lage beursnotering van het aandeel Norit staat deze expansie in de weg en daarom zag het bedrijf geen andere uitweg dan een beroep te doen op investeringsmaatschapij Gilde. "Norit kan bouwen op een groeiende omzet, maar daar krijgen we maar weinig waardering voor op de beurs. We verwachten niet dat daar op korte termijn verandering in zal komen", aldus René Kuipers, voorzitter van de Raad van Bestuur van Norit. De implementatie van de nieuwe strategie zal bovendien mogelijk pas op de lange termijn de gewenste resultaten opleveren. "Daarom willen wij voorlopig in de luwte opereren, dus zonder de steeds aanwezige druk van de beurs", lichtte Kuipers toe. De investering van Gilde biedt Norit een budget van ongeveer 500 miljoen gulden (inclusief de verwachte kasstromen van de komende jaren) ten behoeve van acquisities. Het bod van Gilde ligt bijna 61 procent boven de intrinsieke waarde per ultimo 1998. Het impliceert een premie van 40 procent boven de slotkoers van gisteren. Gilde zal het voorgenomen bod tot uitvoer brengen als tenminste 95 procent van de uitstaande aandelen Norit wordt aangemeld. Met Norit-grootaandeelhouder Delta Lloyd (bijna 5 procent) heeft nog geen overleg plaatsgevonden. De transactie zal geen gevolgen hebben voor de continuïteit van Norit, de werkgelegenheid en de bedrijfsuitoefening. Gilde wil de financiering van toekomstige overnames steunen, niet alleen door de inbreng van aandelenkapitaal, maar ook door middel van ondersteuning van het management en kennis op het gebied van acquisities. Gilde en Norit zijn voor minimaal vijf jaar aan elkaar gebonden met een optie op verlenging. Kuipers: "Ik sluit niet uit dat er over vijf of zes jaar een fantastische strategische partner voorbijkomt die nog beter bij ons past. Maar Norit moet eerst op de kaart worden gezet om ook interessant te zijn voor een partner." Norit maakte vorig jaar een omzet van 251 miljoen euro en een nettoresultaat van 13,1 miljoen euro. Als het bod slaagt, dan zal Norit van de beurs verdwijnen.

NRC Webpagina's
29 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)