U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Ministerie van Binnenlandse Zaken

Persbericht ministerie over onderzoek

Erasmus Universiteit, onderzoeksinstellingen


'Veel Joegoslaven in criminaliteit'

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 23 FEBR. Er bestaat een "ernstig criminaliteitsprobleem" bij migranten uit voormalig Joegoslavië en de voormalige Sovjet-Unie. Zij maken zich in groten getale schuldig aan diefstal, afpersing en verduistering.

Dit concludeert het Rotterdams Instituut voor Sociaalwetenschappelijk Beleidsonderzoek (RISBO) in een studie voor het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het "forse criminaliteitsprobleem" geldt "in nog veel sterkere mate" voor jongeren. Analyse van politiegegevens wijst uit dat jaarlijks meer dan tien procent van hen in aanraking komt met de politie. Voor 25 tot 34-jarigen ligt het percentage iets lager, maar het is nog altijd twee- tot driemaal zo hoog als onder Turkse immigranten en acht maal zo hoog als onder autochtonen. Het aantal vermogensdelicten is "opmerkelijk hoog", aldus de onderzoekers. Zeventig procent van de door Joegoslaven gepleegde delicten betreft diefstal, diefstal met geweld, afpersing of verduistering. Bij migranten uit de voormalige Sovjet-Unie ligt dit percentage op vijftig. Het bevestigt volgens het RISBO eerdere berichten van het IRT Zuid-Nederland over een "hecht georganiseerd Joegoslavisch inbraakcircuit".

Het onderzoek maakt melding van een nog vertrouwelijk rapport van het IRT Noordoost-Nederland, getiteld Oost-Europese georganiseerde misdaad. Een bedreiging voor Nederland? Het IRT concludeert dat criminele groepen uit de voormalige Sovjet-Unie actief zijn in mensensmokkel, vrouwenhandel en autodiefstal. Angst voor Russische mafia in Nederland is volgens het IRT niet nodig: het is "een ernstig, maar beperkt verschijnsel". Ruim een kwart van de Joegoslaven in Nederland is werkloos, blijkt uit het onderzoek.

Vatbaar voor het snelle geld


De criminaliteit onder immigranten uit voormalig Joegoslavië en de voormalige Sovjet- Unie is hoog.

Door onze redacteur YASHA LANGE

ROTTERDAM, 23 FEBR. Criminele organisaties ronselen flink, onder de Joegoslavische jongeren in Nederland. Hoe dat gaat? De jongeren worden in asielzoekerscentra of via vrienden benaderd. Ze krijgen te horen hoe ze moeten inbreken, en waar. Ze krijgen een treinkaartje mee en een adres om de buit af te leveren. De criminele organisaties verzilveren de gestolen spullen (bijvoorbeeld cheques) via in Nederland opgerichte dekmantelfirma's of vervoeren het naar voormalig Joegoslavië.

Lang niet alle jongeren uit voormalig Joegoslavië en de voormalige Sovjet-Unie zijn vatbaar voor het snelle geld. Maar wel veel. Jaarlijks komt ongeveer één op de zeven van hen in aanraking met de Nederlandse politie. Dat is acht maal zo vaak als autochtonen en twee- tot driemaal zo vaak als Turkse immigranten. Zeventig procent van door Joegoslaven gepleegde delicten betreft diefstal, diefstal met geweld, afpersing of verduistering.

Voor onderzoekers van het Rotterdams Instituut voor Sociaalwetenschappelijk Beleidsonderzoek (RISBO) van de Erasmus Universiteit is dit voldoende reden te spreken van "een ernstig criminaliteitsprobleem bij migranten uit voormalig Joegoslavië en de voormalige Sovjet Unie". Ook de politie onderkent het probleem. Vermoedens over een "hecht georganiseerd Joegoslavisch inbraakcircuit" waren er al langer, maar de harde cijfers zijn voor de politie aanleiding een speciaal 'informatiepunt voor inbraken door Joegoslaven' op te richten. Een politiefunctionaris vertelt de RISBO-onderzoekers dat er een wapensmokkelroute bestaat van Joegoslavië naar de Rotterdamse haven. "Bijna alle in beslag genomen handgranaten komen uit Joegoslavië." En angst voor 'Russische maffia in Nederland' noopt het Interregionaal Rechercheteam (IRT) Noordoost Nederland een onderzoek uit te voeren naar de nesteling van georganiseerde misdaad uit Oost-Europa. In dat onderzoek - Oost-Europese georganiseerde misdaad. Een bedreiging voor Nederland? - staat dat immigranten uit de voormalige Sovjet Unie vaak in aanraking komen met de politie, alleen gaat dat lang niet altijd om georganiseerde misdaad. Goed, er is een toename in prostitutie, mensensmokkel en handel in tweedehands auto's. Maar drugstransporten, wapenhandel en liquidaties zijn niet aan de orde van de dag. De georganiseerde misdaad uit de voormalige Sovjet- Unie, concludeert het IRT Noordoost Nederland, is een "ernstig maar beperkt verschijnsel". Er zijn wel criminele groepen actief, maar ze zijn niet zo hecht, groot en hiërarchisch dat je kan spreken van diepgewortelde Russische maffia.

In Nederland wonen ruim 60.000 immigranten uit voormalig Joegoslavië en 20.000 immigranten uit de voormalige Sovjet Unie. De ex-Joegoslaven zijn in grootte de vijfde 'minderheidsgroep' in Nederland. De RISBO-onderzoekers wijzen erop dat zij vaak in Nederland zijn door tijdelijk bezoek, pendelmigratie en illegaal verblijf. Tot de illegalen behoren ook afgewezen asielzoekers die in Nederland zijn blijven hangen.

Hier ligt voor een deel de oorzaak van de hoge criminaliteit. Een vertegenwoordiger van de Bond van Joegoslavische clubs in Nederland vertelt tegen de onderzoekers: "Sommige Joegoslaven waren al crimineel voordat ze hier kwamen. Anderen zijn dat hier geworden, maar ook dat zijn verschillende groepen. De jonge vluchtelingen willen hier een leven opbouwen en werken, maar dat mogen ze niet en dus proberen ze op een andere manier iets te verdienen. De illegale migranten hebben ook beperkte mogelijkheden om aan geld te komen. Zwart werken - dat doen de meesten - of criminaliteit."

De onderzoekers schetsen een patroon van werkloosheid, desillusie en trauma's onder de Joegoslavische jongeren. Ruim een derde van hen heeft geen baan. Ook een opleiding helpt vaak niet. En omdat de cirkel klein is, zijn de Joegoslavische en Oost-Europese jongeren gemakkelijk benaderbaar voor criminele groepen. Een Joegoslaaf zegt aan de onderzoekers: "De realiteit komt niet overeen met hun verwachtingen. Ze denken dat hier van alles mogelijk is, maar dat blijkt niet zo te zijn."

NRC Webpagina's
23 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)