U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Een eeuw stereotiepe hetero's

ELLEN DE BRUIN
Wat moet een mens zich erbij voorstellen: een serie eind vorige eeuw (in 1999) gemaakte filmpjes met als thema 'liefde in de eenentwintigste eeuw'? Verliefden die niet weten hoe snel ze elkaars zilveren ruimtepak moeten openritsen als ze elkaar zien? Relaties met wezens van verschillende planeten? Samenwonen per e-mail? Of dat mensen het alleen nog maar met elkaar kunnen doen met behulp van de multimedia-hologram-editie van Ad Vissers Kamasutra Experience?

In elk geval niet dit. Niet de brave zesdelige Channel Four-serie Love in the 21st Century, waarvan vanavond op Fox 8 het eerste deel te zien is. 'Een nieuwe dramaserie van de makers van het spraakmakende Queer as Folk', probeert het persbericht wanhopig. Die serie veroorzaakte inderdaad een boel opschudding in Engeland, onder andere doordat er een seksueel zeer actieve homo in voor kwam die het deed met een vijftienjarig jongetje. Maar in Nederland kwam en ging de serie geruisloos voorbij, en Britse organisaties die opkomen voor de rechten van homoseksuelen vonden Queer as Folk juist nogal stereotiep, vol seksbeluste mannen en kinderwensende vrouwen.

Wat dat betreft zijn er wel overeenkomsten tussen Queer as Folk en Love in the 21st Century. Controversieel zal deze nieuwe serie hier ook wel niet worden, daarvoor zijn er te vaak hetero's op tv te zien die met elkaar in bed liggen, en stereotiep is ze zeker. Love in the 21st Century bestaat uit zes op zichzelf staande filmpjes van vijfentwintig minuten per stuk. Elke aflevering wordt gespeeld door een nieuwe set acteurs, en er zijn ook verschillende schrijvers en regisseurs aan het project verbonden. Een 'bloemlezing van moderne zedenspelen' noemen de makers het, want als iets nauwelijks inhoud heeft kun je het best de aandacht richten op de vorm.

Wat de inhoud betreft willen de makers nog wel kwijt dat de serie beoogt hedendaagse relaties vanuit een vrouwelijk perspectief in beeld te brengen. Dat is gelukt, zij het dat ze het perspectief van een damesblaadje hebben gekozen. De aflevering Reproduction van vanavond zou kunnen worden samengevat als 'Je wilt een kind maar je hebt geen man - wat doe je dan?' Threesome heeft als thema 'Je beste vriendin en jij verliefd op dezelfde man - hoe beïnvloedt dat jullie vriendschap?' en Fantasies gaat over 'Seksuele fantasieën - waar denk jij aan zonder dat je vriend het weet?' Je ziet de koppen in de vrouwenglossies al voor je.

En net als bij de damesbladen komt er geen originele gedachte in de verhaaltjes voor. De aflevering Masturbation gaat over een vrouw die haar vriend betrapt als hij zich aftrekt achter (want dan hoeven zijn interessante delen niet in beeld) een blotevrouwenblaadje. Bestond dat type relatieprobleem al niet bij de oude Grieken? En de lerares die in Toyboys verliefd wordt op een, ook hier weer, vijftienjarige leerling, blijkt omwille van een weddenschap door hem in bed gelokt te zijn. Oh, cliché.

Het is niet te hopen dat we met zulke ideeën over relaties nog een hele eeuw vooruit moeten. Of dat de makers van Love in the 21st Century, na homo's en vrouwen, ook nog een serie van plan zijn waarin seks voorkomt met vijftienjarige zwarten, rolstoelpatiënten, of blinden en slechtzienden.

Love in the 21st century. Fox, 23.00-23.30u.

NRC Webpagina's
23 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)