U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
DSM

DSM - jaarcijfers 1999


Winstdaling beperkt tot 11 procent

DSM doorstaat prijsval in chemie

Door onze redacteuren
HEERLEN, 23 FEBR. DSM heeft de prijsval op de chemiemarkt vorig jaar zonder veel kleerscheuren doorstaan. Het chemieconcern onderging een winstdaling van 11 procent, ondanks een sterk vierde kwartaal. Mede op grond van een goed eerste kwartaal verwacht het Limburgse bedrijf voor het lopende jaar weer een hogere winst.

Beleggers reageerden enthousiast. Het aandeel DSM steeg vanmorgen ruim zes procent tot boven 34 euro. DSM, dat zich al jaren aan het cyclische karakter van de chemiemarkt tracht te onttrekken, had vorig jaar vooral aan de divisie polymeren en industriële chemie (bulkproducten) een zorgenkindje. Door forse prijsdalingen in de eerste helft van 1999 daalde het resultaat van de grootste divisie met een derde tot 206 miljoen euro. Het vierde kwartaal toonde zoals verwacht weer herstel: het resultaat van de divisie verdrievoudigde tot 91 miljoen euro.

De nettowinst van het gehele concern kwam uit 371 miljoen euro (816 miljoen gulden) tegen 415 miljoen euro een jaar eerder. In het vierde kwartaalvan 1999 verdubbelde het bedrijfsresultaat voor het hele bedrijf bijna tot 174 miljoen euro. In het vierde kwartaal van 1998 kampte de hele chemiemarkt met overproductie en prijsval. De omzet van DSM steeg in het vierde kwartaal met een kwart. Over heel 1999 stagneerden de verkopen op een niveau van 6,33 miljard euro (13,9 miljard gulden).

De gang van zaken in dit jaar stemt DSM optimistisch. Door de sterke dollar en de hoge vraag naar chemieproducten verwacht het concern dat de operationele winst in het eerste kwartaal met de helft zal toenemen. Voor heel 2000 is DSM wat voorzichtiger en zegt het slechts dat het resultaat van vorig jaar "zal worden overtroffen".

In welke mate dat zal gebeuren is deels afhankelijk van de divisie life science products dat voor een groot deel bestaat uit het recent overgenomen Gist-Brocades. Vorige maand kondidgde DSM een grote sanering aan in deze divisie, waarbij een derde van de ruim 3.000 banen zal sneuvelen. Vorig jaar boekte life sciences (antibiotica en producten voor de farmaceutische en de voedingsmiddelenindustrie) een resultaat van 173 miljoen euro, gelijk aan een jaar eerder. Bij de meeste onderdelen binnen life sciences werd een flinke winstgroei geboekt, maar die werd volledig teniet gedaan door de prijsdaling van penicilline (DSM Anti-Infectives). De reorganisatie moet de winstgevendheid volgens DSM "in twee tot drie jaar" herstellen. De winst per aandeel, in 1999 met 9 procent gedaald tot 3,63 euro, moet dan zijn opgevoerd tot tussen vijf en zeven euro.

De divisie performance materials (hoogwaardige kunststoffen) realiseerde vorig jaar een winstgroei van 53 procent tot 118 miljoen euro. In het vierde kwartaal werd de sterk gedaalde winst verdubbeld tot 19 miljoen euro. Vooral harsen en engineering plastics (zoals kunststoffen bumpers bij auto's) boekten hogere resultaten.

NRC Webpagina's
23 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)