U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Unilever.nl

Unilever.com

Resultaten Unilever 1999


Unilever sluit kwart fabrieken, 25.000 man weg

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 22 FEBR. Unilever schrapt de komende vijf jaar 25.000 banen en sluit een kwart van de huidige 380 fabrieken. Het voedings- en wasmiddelenconcern, waar nu nog 255.000 mensen werken, zet 5 miljard euro (11 miljard gulden) opzij om de saneringsoperatie te bekostigen.

Dit heeft Unilever vanochtend bij de presentatie van de jaarcijfers bekendgemaakt. Gedwongen ontslagen sluit het concern niet uit. Vorig najaar had het Brits-Nederlandse concern al verklaard 1.200 van de 1.600 merken te schrappen.

De maatregelen moeten de financiële wereld opnieuw vertrouwen geven in het concern. Het aandeel Unilever is de afgelopen jaren ver achtergebleven bij het gemiddelde koersverloop op de beurs. "Niemand is immuun voor de beurskoers", zei co-bestuursvoorzitter A. Burgmans vanochtend. "Wij hebben het signaal ter harte genomen. We willen laten zien dat we harder kunnen groeien", aldus de vorig jaar aangetreden topman. Over de sectoren en de regio's waar de hardste klappen zullen vallen, liet de co-bestuursvoorzitter zich niet uit.

De omzet van het concern, onder meer bekend van Omo, Magnum en Blue Band, moet na de operatie jaarlijks met 5 procent stijgen, terwijl op iedere gulden een winst van vijftien cent moet worden gemaakt. De plannen moeten na 2004 een jaarlijkse besparing opleveren van 1,5 miljard euro. Unilever wil de resterende 400 merken ondersteunen met een extra marketinginspanning van 650 miljoen euro. De 400 merken zijn nu goed voor 90 procent van de omzet. Burgmans noemde vanmorgen drie mogelijkheden om het aantal merken terug te dringen: merken verkopen, merken inpassen in een bestaand merk of merken gewoon "langzaam laten verdwijnen".

FNV Bondgenoten verklaarde vanochtend in een reactie teleurgesteld te zijn over het verlies van arbeidsplaatsen. "Het was duidelijk dat ze knap zenuwachtig waren door de gedaalde beurskoers", zei bestuurder Hans van der Windt van FNV Bondgenoten, "maar het is teleurstellend dat ze de winstgroei vooral uit het productieapparaat willen persen." Hij verwacht overigens niet dat de belangrijkste fabrieken in Nederland (in Delft, Oss en Rotterdam) bedreigd worden.

Unilever maakte vanochtend bekend in het afgelopen jaar een nettowinst te hebben geboekt van 2,78 miljard euro (ongeveer 6 miljard gulden). In vergelijking met 1998 betekent dat een daling van 6 procent, maar in dat jaar werd een Brits onderdeel verkocht en ontving het concern rente op de 16 miljard gulden die inmiddels aan de aandeelhouders is uitgekeerd. De winst per aandeel (voor incidentele inkomsten en uitgaven) steeg met 9 procent tot 2,81 euro. Het aandeel Unilever noteerde vanmorgen 48,11 euro, ruim 4,5 procent boven het slot van gisteren.

NRC Webpagina's
22 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)