U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Marokkaans hartzeer op Internet


Marokkaanse jongens en meisjes discussiëren over liefdes, gedwongen huwelijken en Nederland op de Internetsite www.maroc.nl.

Door onze redacteur YASHA LANGE

AMSTERDAM, 22 FEBR. "Ik heb een neef uit Marokko die met mij wil trouwen. Maar hij wil alleen trouwen voor de papieren, hij heeft een hekel aan mij. Dat laat hij alleen aan mij merken, tegen de rest van mijn familie doet hij alsof hij mij aardig vindt." Een tamelijk wanhopige oproep van een Marokkaans meisje op het prikbord van de Internetsite www.maroc.nl. Ze krijgt nog dezelfde dag raad, bemoedigend én overduidelijk. Anoniem: "Dag meisje, als ik jou was zou ik hem een grote schop onder zijn arrogante reet geven. Ik kan je maar één ding zeggen: je wordt doodongelukkig als je toch met hem trouwt. LAAT NIET OVER JE HEEN LOPEN!!!"

'Benz': "De beste oplossing is met je ouders praten. Als je ouders je niet geloven en hij komt toch om je hand vragen, dan moet je niet met hem trouwen. Want je kan niet tegen je wil trouwen."

Chema: "FUCK HEM en ga op zoek naar iemand die van jou houdt en met je wil trouwen om hoe jij bent. Hier word ik echt kwaad om!!!! Succes." De reacties helpen: "Héé meisjes, kei bedankt. Ik ben heel blij met jullie antwoorden. Ik krijg er gewoon tranen van in mijn ogen."

Maroc.nl bestaat als Internetpagina pas een paar maanden, maar dagelijks zijn er honderden bezoekers. "Het is de laatste tijd ontzettend hard gegaan", zegt Mohamed El Aïssati, een van de initiatiefnemers. In de serieuzere discussies nemen de jongeren afstand van de mores van hun ouders. Uithuwelijken? Onzin, je moet van elkaar houden. Geen relatie voor het huwelijk? Nou, je moet iemand toch eerst leren kennen. Niet mogen uitgaan? Simpel, je moet op donderdagavond uitgaan en tegen je ouders zeggen dat je naar de koopavond bent. "Het is vooral handig dat je allerlei vragen kwijt kunt die je niet zo snel aan je ouders, broers of zussen zou stellen", zegt Sakina, een van de vaste bezoekers van de chat. "Je kan het over jongens hebben. Hahaha, belangrijk onderwerp! Veel meisjes zitten in hetzelfde schuitje: geheime liefdes, stiekem afspreken enzo."

Maroc.nl lost een probleem op voor Marokkaanse jongeren: elkaar leren kennen. El Aïssati: "Meisjes mogen niet uitgaan, maar zijn ook bang dat ze niet aan de man komen. Ze willen graag jongens leren kennen. Internet is daar heel geschikt voor", zegt hij. "En jongens willen wel een leuk, intelligent meisje, maar waar vind je die?"

In een sfeer van anonimiteit kunnen relaties worden aangeknoopt. En dus zijn er oproepjes: ik wil graag in contact komen met Marokkaanse dames, mijn vriendin Samira zoekt een leuke jongen. Of: Wij zijn drie Marokkaanse dames van 18 en op zoek naar spontane jongens.

Reactie: "Zijn jullie serieus, zo ja, dan heb ik wel interesse in een van jullie. Zien jullie er redelijk uit?"

Antwoord: "TUURLIJK ZIEN WIJ ER REDELIJK UIT, ZELFS MEER!! GELDT DAT OOK VOOR JULLIE, BOYS?"

El Aïssati: "Er zijn al meerdere relaties ontstaan en het eerste maroc.nl-huwelijk komt eraan."

Volgens site-manager Rashid Charay kan de site "wantrouwen tussen jongens en meisjes weg te nemen". Welk wantrouwen? Rashid: " Marokkaanse jongens vinden de meisjes losbandig. De meisjes denken dat de jongens niet te vertrouwen zijn, dat ze vier vriendinnen tegelijk hebben." Veel vaste bezoekers hebben vrienden aan de site overgehouden. Er is meer dan flirten, over elk onderwerp worden balletjes opgeworpen. Problemen met Marokkaanse jongeren of het "waanzinnig slechte en eenzijdige beeld" van Marokkanen in de media, jongeren die balen van een Nederlands paspoort ("Ik ben toch Marokkaan"), flauwe moppen en grove opmerkingen. "Meisjes met hoofddoeken hebben betere seks."

De laatste tijd leek het schelden - een favoriete bezigheid - een beetje uit de hand te lopen. "Ik breek je kankerhoofd, het is hier geen homosite." Als de Turkse Osman zich mengt in de discussie loopt het even flink uit de hand: " Osman, je moeder moet haar snor scheren. Het doet me pijn als ze me pijpt!" Osman: "KOP HOUDEN STINK MAROKKAAN." Sinds kort kunnen de supervisoren dit soort grove beledigingen van de site halen. Dat past in de plannen van de initiatiefnemers om van de site een digitaal platform te maken voor Marokkaanse jongeren in Nederland. Informatie uitwisselen, steun vinden, een agenda met Marokkaanse feestjes. Initiatiefnemer Mohamed el Aïssati: "Het kan een klankbord zijn. Als minister Van Boxtel een plan heeft, kan hij het bij ons in de groep gooien." De reacties zijn meestal bijdehand en snel. Tot Aziz een oproep plaats: "Ik ben een 23-jarige Marokkaanse jongen die homo is. Juist ja, een homo. Ik word vaak lastig gevallen door mijn eigen landgenoten. Het is toch triest. Ik word door Nederlanders gediscrimineerd omdat ik Marokkaan ben, en door Marokkanen omdat ik homo ben. Denk je nou echt dat ik homo wil zijn? Nee, ik kan er helaas niets aan doen, ik moet ermee leren leven." Het valt even stil op maroc.nl. Bouchra reageert als eerste: "Respecteer mij, dan respecteer ik jou, ongeacht seksuele geaardheid." Fadoua toont wel begrip, maar keurt het toch af. "Je bent nu eenmaal zo geboren, maar dat betekent niet dat je ook zo moet leven." Anderen melden dat de koran leert dat het gewoon niet mag. En Karim uit Eindhoven houdt homoseksualiteit voor "een genetische afwijking".

NRC Webpagina's
22 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)