U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Bloederige bijtneigingen

TITIA KETELAAR
Van jonge Harry Potter-fans tot verslaafden aan The X-Files: het lijkt alsof iedereen tegenwoordig 'iets' met heksen, vampiers, buitenaardse wezens en demonen heeft.

Ook zender Fox heeft dat ontdekt en speelt handig in op de bovennatuurlijke rage door vanavond nieuwe afleveringen van de serie Charmed - drie jonge heksen vechten in een zonnig San Francisco tegen demonen - te brengen, en daaraan voorafgaand de nieuwe serie Angel uit te zenden. Angel is een spin-off van de cult- hit Buffy the Vampireslayer, dagelijks te zien bij Net5. Ook zonder kennis van die serie is Angel met gemak te volgen, vooral omdat in de eerste vijf minuten het verhaal van vijf seizoenen Buffy in drie krachtige zinnen wordt verteld. Aanrader voor diegenen die de afloop van die serie nog niet kenken: houd tijdens deze uitleg even de oren dicht en lees dit stukje vooral niet verder.

Het verhaal van Angel gaat verder waar Buffy ophoudt. De vampier Angel, meer dan 200 jaar oud, vertrekt na zijn verbroken relatie met vampierdoder Buffy Summers gedesillusioneerd naar Los Angeles. Contact met mensen verafschuwt hij, vooral omdat hij ze steeds vaker als een lekker hapje ziet en niet wil toegeven aan zijn bloederige bijtneigingen. Toch kan hij het niet laten mensen in nood te helpen. En als de half-demon Doyle hem vraagt van het mensenredden zijn beroep te maken, stemt Angel (ook in deze serie een rol van David Boreanz) na een halfhartige tegensputter-poging toe om zo vergeving te vragen, en krijgen, voor alle levens die hij ruïneerde. Geen mensenredder is compleet zonder side-kick - waar zou Batman zijn zonder Robin? - en Angel krijgt al snel hulp van Cordelia Chase (Charisma Carpenter). Trouwe Buffy-fans kennen haar als verwend rijk meisje, maar in Angel glijdt een werkloze Cordelia langzaam af richting goot. Ze gaat dan ook direct in op de avances van een rijke financier, maar gelukkig hebben vijf seizoenen Buffy haar geleerd iemand die alleen 's nachts leeft en geen spiegels bezit (vampiers hebben geen spiegelbeeld) te wantrouwen. Dat resulteert in de eerste aflevering van Angel in een spectaculair gevecht. En Cordelia, die toch verder niets te doen had, gaat voortaan samen met Angel de strijd tegen duistere krachten aan - al meldt ze hem tussen neus en lippen door toch nog even dat als er een beter aanbod komt, ze zo weer weg is.

Tot zover het verhaal, dat eigenlijk maar weinig van het plot van Buffy lijkt te verschillen. Ook in die serie staat de strijd tegen onderaardse wezens als demonen en vampiers centraal, bestrijdt de hoofdpersoon die wezens met een combinatie van sarcasme en goede schoppen, en wint - hoe kan het ook anders - de goede altijd. Schrijver Joss Whedon en producent Fran Rubel Kuzui waren opnieuw verantwoordelijk, vandaar waarschijnlijk de onvermijdelijke gelijkenis. Whedon zegt zelf dat Angel "darker" is, voor volwassenen geschreven en zeker geen rip-off van Buffy the Vampireslayer is geworden. "De serie staat geheel op zichzelf", aldus Whedon.

Dat was waarschijnlijk een leugentje om de adverteerders gunstig te stemmen.

Angel, Fox, 20.30-21.30u.

NRC Webpagina's
21 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)