U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Modern scheiden

MARJOLEINE DE VOS
Het is heel gewoon om te scheiden - blijkbaar zo gewoon dat de documentaire Scènes uit een scheiding geen woord vuil maakt aan het waarom van de scheiding van Inge Kop en Rob van Slogteren. Het is nu eenmaal zo dat deze twee mensen, na twintig jaar huwelijk, waarin ze ouders geworden zijn van vier kinderen - de jongste is tien - uit elkaar willen.

Ze willen dat ook 'modern', dat wil zeggen, zonder geruzie, zonder advocaten, maar met behulp van een bemiddelingsbureau. Dat is een mevrouw tegen wie de echtelieden praten - want tegen elkaar blijken ze, ondanks de beoogde harmonie, geen woord te zeggen.

Erg harmonisch gaat het ook eigenlijk niet. Beide echtgenoten hebben al meteen een andere vriendin, hij één zonder kinderen, zij één met drie zoontjes die bij haar en haar vier kinderen intrekt. Eigenlijk gaat dat gedeelte, voor zover je het te zien krijgt, nog redelijk goed.

Minder goed gaat het met de afgesproken omgangsregeling. Vader Rob vindt de kinderen eens in de twee weken op bezoek (en de kinderen betekent eigenlijk alleen de twee jongsten, de twee oudste meisjes van 19 en 17 gaan hun eigen gang) te veel. En hij wil ook niet met ze op vakantie. En evenmin wil hij zeggen waarom niet. Hij houdt het bij een stijf zinnetje dat de omgangsregeling 'in de huidige vorm niet te handhaven' is.

Het is moeilijk om als kijker niet ogenblikkelijk partij te trekken. Die vader die te beroerd is om zijn kinderen te zien, die zijn ex-vrouw met de hele zorg voor hen opzadelt (hij vindt de kinderen toch 'bewerkelijker' dan hij had gedacht), die alleen maar bokkig zijn eigen leven wil leiden zonder enige verantwoordelijkheid - hij is om te rammelen. Vooral als je dan de vier kinderen ziet - leuke, verstandige kinderen. Maar voor vader hoeven ze niet. Dat is natuurlijk onrechtvaardig, want ten eerste weet de kijker niets van wat zich heeft afgespeeld tijdens het huwelijk van Rob en Inge, en ten tweede komt in de documentaire alleen Inge aan het woord - van haar ex-man zien we niet meer dan wat geschutter en een boze aftocht bij het bemiddelingsbureau. Dat is meteen de grootste zwakheid van deze overigens sympathiek, levensecht voorttobbende documentaire.

Dokument: Scènes uit een scheiding. Ned.1, 22.51-23.36u.

NRC Webpagina's
21 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)