U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

B E E L D :
Progressief zwijgen

Maarten Huygen
"Medewerkers van het progressieve net! Een incident in NRC Handelsblad heeft ons genoodzaakt het reglement te veranderen. Een maand geleden heeft Paul Scheffer een spraak-lawine veroorzaakt met zijn artikel over het "multiculturele drama".

De directie heeft geprobeerd om zoals te doen gebruikelijk een collectief zwijgen in te zetten, maar is daar tot haar spijt niet in geslaagd. Omdat Scheffer zelf ook progressief is - hij komt van de Wiardi Beckmanstichting - was het misverstand ontstaan dat zijn standpunt een nieuwe richtlijn inhield voor medewerkers van de progressieve omroep. Daar was geen sprake van. In geval van twijfel moeten medewerkers voortaan de directie raadplegen. De kijkers leggen een ongezonde belangstelling voor dit soort vraagstukken aan de dag en de media mogen hen daar niet in volgen. Nu is het te laat en moeten de richtlijnen worden aangepast.

Het standpunt van Scheffer hebben we eerder op de televisie gehad (F. Bolkestein, prof. Dr. Han Entzinger) maar dan moest de interviewer een vies gezicht trekken. Twijfel aan de multiculturele samenleving mocht nooit een journalistiek uitgangspunt van het progressieve net zijn. Progressieve partijen hadden goede redenen om over deze onderwerpen te zwijgen en een progressief net hoorde dat dus ook te doen. Sinds kort mogen medewerkers vragen stellen over het "multiculturele drama". Wij van de directie weten nog niet precies wat dat inhoudt (we wonen in het Gooi) maar het is van belang om er een serieus gezicht bij te trekken en het antwoord belangstellend af te wachten. We hebben daar goede voorbeelden van gezien afgelopen weken. Een aantal standpunten is inmiddels achterhaald: Breng multicultureel niet meer in verband met goedkope restaurants. Blijf er wel eten om de declaraties niet onnodig te laten oplopen. De uitdrukking "aanpassen" komt in het vocabulaire. Het woord "migrant" mag worden afgewisseld met "immigrant" omdat een verhuizing van Addis Abbeba naar de Bijlmer verder gaat dan van Doetinchem naar Den Haag. Multicultureel mag licht worden geproblematiseerd. Onze staatssecretaris Adelmund is inmiddels uitgehuild over allochtone leerlingen en komt deze week met de oplossing, zodat we dit onderwerp binnenkort weer van de lijst af kunnen voeren. Heel fraai was de vraag van Peter van Ingen van Buitenhof gisteren aan VVD-fractievoorzitter Dijkstal die al in de jaren tachtig had gewaarschuwd. Van Ingen vroeg waarom Dijkstal er dan niets tegen had gedaan. Het is duidelijk dat de progressieve partijen geen blaam treft. In diezelfde uitzending bepleitte onderwijskundige en Bijlmerraadslid P. Dors desegregatie van scholen. U begrijpt dat dat niet verder kan worden uitgewerkt en het is gezien de voortvarende aanpak van onze regering ook niet nodig. Nog een herinnering aan de andere richtlijnen: onze staatssecretaris Cohen heeft altijd gelijk. Wel is soms een speldeprikje geoorloofd over niet-toelating van groepen nieuwkomers. Na veel moeite zijn we erin geslaagd om de stilte over asielzoekers te herstellen. Paul Witteman bewees vorige week hoe je daar creatief mee kunt omspringen. Het was even slikken, toen hij in B&W aan minister Van Boxtel vroeg of er geen immigratiequota moesten worden ingesteld tot het multiculturele drama was opgelost. Maar hij voegde eraan toe dat die quota niet mochten gelden voor "politieke vluchtelingen", praktisch de hele immigratie uit de Derde Wereld dus. De directie hanteert nog steeds de richtlijn dat alle asielzoekers politieke vluchtelingen zijn. Dat de meerderheid van de progressieve kiezers daar volgens de peilingen anders over denkt, is niet bezwaarlijk. Volstaan kan worden met de opmerking van een progressieve demograaf onlangs in Heilig Vuur dat aan deze gevoelens van de kiezers niet mag worden geappelleerd. Denk om ons motto: spreken is zilver, zwijgen is goud. De directie"

NRC Webpagina's
21 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)