U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Dossier EK 2000

Afspraak EK-deelnemers

Uitwisseling van data over relschoppers

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 15 FEBR. Nederland en België gaan de komende maanden voorafgaand aan het voetbaltoernooi Euro 2000 informatie uitwisselen met Groot-Brittannië over relschoppers die eerder zijn veroordeeld voor wangedrag.

Op grond van deze informatie kunnen reisverboden en stadionverboden worden opgelegd. Minister Korthals (Justitie) heeft hiervoor gisteren in Londen een overeenkomst gesloten met zijn Britse collega van Binnenlandse Zaken Straw.

De afspraken gelden niet alleen voor het Europees kampioenschap voetbal dat komende zomer wordt gespeeld, maar voor alle toekomstige wedstrijden die clubs op elkaars grondgebied spelen. Ook wedstrijden van nationale elftallen vallen onder de regeling.

Voor de uitwisseling van informatie over hooligans die zich in het buitenland hebben misdragen is een speciaal certificaat ontworpen waarop naast de persoonlijke gegevens van de relschopper ook diens strafblad staat vermeld. Daarbij is aangegeven bij welke wedstrijd de overtreding is gepleegd, en welke straf dat heeft opgeleverd.

De Britse rechter kan aan de hand van deze gegevens gemakkelijker een uitreisverbod uitspreken. Het gaat vermoedelijk om enkele tientallen relschoppers. Een uitreisverbod kan door de Britse rechter worden opgelegd voor onder meer openlijke geweldpleging, vernieling, mishandeling, belediging en discriminatie. Ook kunnen Nederlandse agenten of de organisator van een wedstrijd een stadionverbod of meldingsplicht opleggen aan Nederlandse relschoppers die zich eerder in het Verenigd Koninkrijk hebben misdragen. Korthals bezoekt deze week samen met minister Peper (Binnenlandse Zaken) Duitse en Britse collega's om zich voor te bereiden op het EK voetbal. De bewindslieden willen met meer Europese landen overeenkomsten afsluiten waarin de informatieuitwisseling is geregeld. Morgen zijn zij met dat doel in Berlijn.

Minister Peper wees er gisteren in Londen op dat het Verenigd Koninkrijk er alle belang bij heeft om te voorkomen dat supporters uit Engeland betrokken zijn bij rellen, omdat Engeland kandidaat is voor het organiseren van de wereldkampioenschappen voetbal in 2006. Ook Duitsland is kandidaat. De wereldvoetbalbond FIFA wijst kort na het EK voetbal het land aan dat het toernooi mag organiseren.

NRC Webpagina's
15 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)