U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nationale Ombudsman


Inspecteurs zijn woedend op Borst

Onrust om toezicht in gezondheidszorg

Door onze redacteuren
CEES BANNING en PETRA DE KONING

UTRECHT, 15 FEBR. Bij de regionale inspecties voor de gezondheidszorg is grote onrust ontstaan over de reorganisatie die begin maart zal worden doorgevoerd.

De inspecteurs van de geneeskundige afdelingen zijn gistermiddag in Utrecht in spoedvergadering bijeengekomen. Ze vrezen dat ze door de reorganisatie hun werk niet meer goed kunnen uitvoeren. De inspectie houdt onafhankelijk toezicht op de kwaliteit en toegankelijkheid van de gezondheidszorg. Het aantal senior-inspecteurs, artsen die bevoegd zijn zaken voor het medisch tuchtcollege te brengen, zal worden teruggebracht van veertien naar acht. Het aanvangssalaris van inspecteurs wordt verlaagd. Volgens de inspecteurs zal het daardoor niet meer mogelijk zijn ervaren arts-inspecteurs aan te nemen die met gezag misstanden in de gezondheidszorg kunnen aanpakken.

In de Tweede Kamer wordt bezorgd gereageerd op de ontstane situatie. Kamerlid C. Hermann van GroenLinks signaleert dat het met de reorganisatie "de verkeerde kant opgaat". Volgens PvdA-Kamerlid R. Oudkerk zijn er op dit moment al te weinig inspecteurs om een inhoudelijke controle uit te oefenen op de tachtig miljard gulden die omgaat in de zorg. VVD-woordvoerder A. van Blerck concludeert dat het minister Borst van Volksgezondheid ontbreekt aan een "duidelijke visie" op de taak van de inspectie. De Kamerleden willen op korte termijn een debat met de minister.

Het ministerie wilde vanmorgen nog niet inhoudelijk reageren. De afgelopen jaren werden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg, vooruitlopend op de reorganisatie, veel vacatures al niet meer opgevuld. Volgens de inspecteurs is er bij de inspectie een cultuur ontstaan waarin te veel inspanning om zaken uit te zoeken niet meer op prijs wordt gesteld. De inspecteurs zijn woedend over de brief die minister Borst eind vorige week aan de Tweede Kamer stuurde. De reorganisatie van de inspectie zou naar tevredenheid verlopen, de inspectie zou 'zichtbaar beter' functioneren. De Algemene Rekenkamer had vorig jaar ernstige kritiek op de inspectie. Het zou onduidelijk zijn op basis waarvan de regionale inspecties beslissingen namen en prioriteiten stelden. Het toezicht liet 'op cruciale punten' te wensen over.

Naar aanleiding van de geruststellende woorden van minister Borst wijzen de inspecteurs onder meer op het oordeel van de Nationale Ombudsman, twee weken geleden, over de inspectie. Die kwam tot de conclusie dat een onderzoek naar een klacht van ouders, over de behandeling van hun kinderen op de psychiatrische afdeling van het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam, door de inspectie 'ondeugdelijk' was uitgevoerd.

De inspecteurs waarschuwen dat de Nationale Ombudsman het de komende jaren nog erg druk zou kunnen krijgen, als de reorganisatieplannen niet worden bijgesteld.

Tweede Kamerlid Oudkerk maakt zich "grote zorgen". "We krijgen een brief van de minister dat de inspectie beter functioneert, maar de inspecteurs zelf zeggen dat ze niet volledig zijn toegerust om hun taak uit te oefenen." Volgens Oudkerk zou de de reorganisatie er toe moeten leiden dat er meer inspecteurs worden aangenomen in plaats van minder. Ook de VVD, GroenLinks en de SP vinden dat de inspectie zou moeten worden uitgebreid.

Groen Links-Kamerlid Hermann vindt het bezwaarlijk dat het aantal regionale inspecties wordt teruggebracht van zeven naar vier. "Deze inspecties moeten dicht op het veld werken en veel directe contacten onderhouden. Dat wordt in de nieuwe situatie minder, vooral ook omdat meer werk met minder mensen moet worden gedaan. Dat leidt tot een uitholling van de inspectie."

Bij de inspectie werken zo'n tweehonderd inspecteurs, in drie sectoren: de geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg, farmacie en medische technologie, en de preventieve en curatieve zorg (onder meer ziekenhuizen en huisartsen).

Reden tot onvrede is ook dat de vorig jaar overleden algemeen hoofdinspecteur, J. Verhoef, nog niet is vervangen. De taken worden waargenomen door plaatsvervangend hoofdinspecteur P. Vree.

NRC Webpagina's
15 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)