U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Tennis

Davis Cup-site


Schalken betaalt tol voor overuren

Door onze redacteur KOEN GREVEN
ROTTERDAM, 15 FEBR. Sjeng Schalken werd gisteravond in de eerste ronde van het World Tennis Tournament in Ahoy' in drie sets uitgeschakeld door de Zweed Magnus Norman. "De Davis Cup heeft toch zijn tol geëist."

In de strijd om het geld en de punten willen tennissers zichzelf nog wel eens forceren. Na de Davis-Cupontmoeting van vorige week tegen Duitsland reisde Sjeng Schalken direct af naar een toernooi in Dubai waar hij in de eerste ronde verloor van de Spanjaard Galo Blanco. Uitgeput vloog hij weer terug naar Nederland om zich in Ahoy' te melden. Schalken bleek gisteren te zwak voor de onvermoeibare Zweed Magnus Norman, 2-6, 7-6 en 3-6.

Schalken bereikte in een vermoeiende anderhalve week niets. Hij verdiende geen geld en sloeg geen punten bij elkaar. "Ik verwijt mezelf dat ik een stom schema heb gemaakt", zei Schalken gisteren na zijn nederlaag in Rotterdam. "Na de Davis Cup was ik helemaal kapot. Ik heb het zwaar onderschat. Ik had gewoon een week vrij moeten nemen. Dubai is een fantastisch toernooi, maar ik had er nooit naar toe moeten gaan. Zo'n fout zal ik niet meer maken."

In een redelijk goed gevuld Ahoy' begon de hoogst genoteerde Nederlander van het toernooi - Schalken is nummer vijftig van de wereld - gisteravond zwak tegen de Zweedse nummer vijf van de wereld. De Nederlander kon geen vat krijgen op het spel van de taaie Zweed die dit jaar de halve finale van de Australian Open bereikte. Na een uur spelen keek Schalken al aan tegen een 6-2 en 4-1 achterstand. De Limburger leek kansloos te worden weggespeeld.

"Ik had helemaal geen ritme, niets lukte", verklaarde de Limburger na afloop zijn spel in de eerste fase. "Je gaat dan toch aan dat toernooi in Dubai denken en jezelf verwijten maken. Op een gegeven moment ben ik de ballen maar gewoon terug gaan spelen. En opeens begon het balletje toch te rollen."

In de zevende game van de tweede set had Schalken het geluk dat hij een breakpunt op de service van Norman benutte door de bal via netband dood op de helft van de Zweed te laten ploffen. De Nederlander vocht zich knap terug in de wedstrijd en won de tiebreak in de tweede reeks.

De fitte Zweed toonde echter in de derde set de veerkracht die Schalken vaak op belangrijke momenten mist. Norman benutte op de belangrijke punten zijn kansen en brak drie keer de service van Schalken. De Nederlander verzuimde vijf keer om terug te breken. Woest smeet hij zijn racket tegen de grond nadat hij in de tweede game drie keer achter elkaar een kans miste. Norman vertrok geen spier en bleef als een muur de ballen terugslaan. Schalken besloot uiteindelijk de wedstrijd met een dubbele fout, illustratief voor zijn spel.

2000 is vooralsnog niet het jaar van Schalken. De 23-jarige tennisser, die in november een kijkoperatie aan zijn knie onderging en weet dat hij altijd met pijn zal moeten spelen, had 1999 als winnaar van de nationale masters in Warmond hoopvol afgesloten.

In de tweede ronde van de Australian Open had de Nederlander de pech op Andre Agassi te stuiten. Schalken verloor kansloos in drie sets van de Amerikaan die het toernooi op zijn naam schreef. Tijdens de Davis- Cupontmoeting in Leipzig won Schalken zijn eerste wedstrijd van Rainer Schüttler, maar hij ging kansloos ten onder in de partij tegen Tommy Haas.

Nationaal staat Schalken al een paar jaar aan de top, maar op mondiaal niveau blijft de beste Nederlandse tennisser na Richard Krajicek voorlopig nog te kort te komen om de stap naar de wereldtop te maken. In zijn carrière won hij vijfmaal van topspelers, drieëntwintig keer verloor hij. Schalken is een speler die zich in een tegenstander moet vastbijten, maar tegen tennisgrootheden mist hij de wapens en de souplesse om het spel naar zijn hand te kunnen zetten.

Het ontbreekt Schalken echter niet aan wilskracht en ambities. Afzeggen voor de Davis Cup, zoals Richard Krajicek verscheidene keren deed, zal Schalken nooit doen. En ook een volgens hem "fantastisch toernooi" in Dubai wilde hij ondanks zijn verplichtingen in Leipzig niet missen.

De tol voor zijn inspanningen betaalde Schalken gisteren tegen Norman. Wie al met een achterstand begint tegen "de Zweed die je vijf keer moet verslaan" is bij voorbaat kansloos. Schalken kreeg wat hij verdiende: een weekje rust.

De 21-jarige Peter Wessels, die met een wildcard was toegelaten voor World Tennis Tournament in Rotterdam, verraste gisteren door in drie sets de Roemeen Andrei Pavel te verslaan: 6-4, 6-7 en 6-4. Het is de eerste keer dat de Nederlander, die aan het begin van dit jaar werd geplaagd door griepaanvallen, de tweede ronde in Ahoy' bereikt. De kaal geschoren Wessels komt door dit resultaat in de buurt van de top-100.

In de tweede ronde moet hij het opnemen tegen Magnus Norman, die gisteren Schalken versloeg. De als vierde geplaatste Ecuadoriaan Nicolas Lapentti werd in de eerste ronde uitgeschakeld door de Zweedse qualifier Jonas Björkman: 6-7 en 2-6. De derde Nederlandse deelnemer in Ahoy', Jan Siemerink komt vandaag in actie.

NRC Webpagina's
15 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)