U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Chaos bij koersvorming Via Networks dupeert beleggers

Beurs beziet regels bij introductie

Door onze financiële redactie
AMSTERDAM, 15 FEBR. De Amsterdamse effectenbeurs onderzoekt of de regels voor het vaststellen van de koers bij beursintroducties moeten worden aangepast. Aanleiding daarvoor is de chaotische beursgang van het Internetbedrijf Via Networks afgelopen vrijdag, waarbij in Nederland twee keer zoveel voor het aandeel werd betaald als in de Verenigde Staten.

De effectenbeurs heeft vanmorgen bevestigd dat nog eens wordt gekeken naar de 'bestensorders', waarbij beleggers aangeven aandelen tot elke prijs te willen verwerven. Deze orders die vrijdag massaal waren geplaatst voor de aandelen in Via Networks zorgden bij de beursgang voor ongekende koersstijgingen. Wanneer de werkgroep van de beurs klaar is met zijn onderzoek naar de wijziging van de regels, is nog onbekend.

Via Networks is het eerste echte Internetfonds dat in Amsterdam naar de beurs is gegaan. De vraag van beleggers, die de laatste maanden grote interesse hebben voor Internetaandelen, overtrof vele malen het aanbod. Het merendeel van de 14,3 miljoen aangeboden aandelen was bestemd voor beleggers in de Verenigde Staten en internationale instituten. Voor de beleggers in Nederland waren nog geen miljoen stukken beschikbaar, die grotendeels werden gegund aan de klanten van MeesPierson, Generale Bank en VSB - de banken in het emissie-syndicaat die alledrie onderdeel zijn van de bankverzekeraar Fortis. De beleggers die niets kregen en toch per se wilden kopen legden vrijdagmiddag massaal 'bestensorders' in. Daarbij wordt geen prijslimiet aangegeven en bepaalt de markt uiteindelijk wat de prijs wordt. Zo'n 300.000 aandelen werden vrijdag verhandeld. De prijs bleek uiteindelijk 89 euro te zijn, ruim vier keer zoveel als de introductieprijs van 21 euro.

Nadat de beurs in Amsterdam was gesloten, kwamen er koersen tot stand op de schermenbeurs Nasdaq, waar Via Networks ook werd geïntroduceerd. Het aandeel werd daar verhandeld voor 40 dollar, ruwweg de helft van de koers in Nederland. Dat de koers in New York lager uitkwam heeft te maken met het feit dat de liquiditeit van de markt daar veel groter was dan in Amsterdam.

Het aandeel daalde in Nederland gisteren prompt tot het Amerikaanse niveau, zodat de kopers van vrijdag de waarde van hun aandelen gehalveerd zagen, een verlies van 30 miljoen gulden. Op de beursvloer wordt gezegd dat MeesPierson de koersontwikkelingen in New York en Amsterdam had moeten coördineren. "Wij zijn geen stabilisatie- agent en kunnen dus geen koersen stabiliseren. Dat kan alleen de lead manager", zegt een woordvoerster van MeesPierson. De leadmanager is het Amerikaanse Donaldson, Lufkin & Jenrette.

"Wij waarschuwen beleggers altijd om heel voorzichtig te zijn met 'bestensorders'. Die zijn riskant", zegt een beurswoordvoerder. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) valt hem bij. "Zij moeten geen bestensorders afgeven en zich niet gek laten maken door de Internethype. Wij proberen hen erop te wijzen dat dergelijke inschrijvingen veel geld kunnen kosten", zegt directeur P. de Vries.

De VEB vindt dat banken bij beursintroducties meer aandelen aan particulieren moeten toewijzen. "De beurskoers van een bedrijf wordt onevenwichtig beïnvloed als dat niet zo is", zegt De Vries. De beurs denkt dat dit niet altijd zal helpen: "Als er een hype is, dan is er altijd een tekort aan stukken, of je ze nu toewijst aan particulieren of aan instituten."

NRC Webpagina's
15 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)