U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Telekom geeft alle scholen gratis Internet

Door onze correspondent
BERLIJN, 15 FEBR. Deutsche Telekom wil alle 40.000 scholen in Duitsland gratis toegang tot Internet geven. Dat heeft bestuursvoorzitter Ron Sommer het weekeinde in Berlijn bekendgemaakt bij de opening van het nieuwe Telekom-kantoor.

Bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) noemde het initiatief van het grootste telecom-bedrijf in Duitsland "sensationeel". Tijdens de bijeenkomst in de hoofdstad riep de kanselier politiek, bedrijfsleven en de maatschappij op zich gezamenlijk in te zetten om Duitsland 'fit' te maken voor de informatiemaatschappij. Schröder zei dat er geen kloof in de samenleving mag ontstaan tussen degenen die zich Internet kunnen permitteren en degenen die daarvoor het geld niet hebben. De kanselier stapt daarmee in het voetspoor van de Amerikaanse president Clinton en de Britse premier Blair, die eerder initiatieven namen om Internet op scholen te introduceren.

Alleen bij een succesvolle transformatie van de industriële naar de informatiemaatschappij is het mogelijk de werkloosheid in Duitsland te verminderen, aldus Schröder. De kanselier wees erop dat de afgelopen drie jaren 100.000 nieuwe banen in de informatica zijn ontstaan. Uit onderzoek blijkt dat in de multimediabranche tot 2002 nog eens 350.000 banen zullen worden geschapen. De regering wil ertoe bijdragen, aldus Schröder, het aantal multimediabedrijven tot het jaar 2001 te verdubbelen.

Het aantal Internet-gebruikers zou in het jaar 2005 tot 40 procent moeten stijgen, meende de kanselier. Duitsland (80 miljoen inwoners) telt momenteel 12 miljoen gebruikers van Internet. Volgens de jongste prognoses moeten dat er volgend jaar al meer dan 30 miljoen zijn.

Van de 40.000 scholen in Duitsland zijn er 13.000 aangesloten op Internet. Deutsche Telekom zal niet alleen de kosten van de aansluiting voor zijn rekening nemen, maar ook die van het gebruik. In totaal kost het plan Telekom 125 miljoen mark.

Ruim 13 miljoen scholieren zullen van deze voorziening profiteren. Politici in de deelstaten noemden het initiatief van Telekom een "belangrijke stap" voorwaarts om jonge mensen met de nieuwe informatietechnologieën vertrouwd te maken.

NRC Webpagina's
15 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)