U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Arbeidsvoorziening

Arbeidsbureaus saneren

Groei van economie kost banen

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 15 FEBR. Arbeidsvoorziening, de koepel boven de arbeidsbureaus, houdt voor de komende drie jaar rekening met een verlies van 2.400 van de 8.500 banen.

Belangrijkste oorzaken zijn de krapte op de arbeidsmarkt waardoor het aantal werkzoekenden sterk terugloopt en de sterke concurrentie op de private reïntegratiemarkt.

Algemeen directeur P. Swildens van Arbeidsvoorziening beklemtoont dat deze afslanking de komende drie jaar alleen plaatsvindt in het slechtst denkbare scenario. "Wij hebben hoop dat het zover niet zal komen", zegt Swildens desgevraagd. 'In principe' is er volgens de algemeen directeur geen noodzaak voor gedwongen ontslagen. Natuurlijk verloop en overplaatsing binnen en buiten Arbeidsvoorziening moeten daarvoor zorgen.

De gezamenlijke vakbonden zeggen niettemin 'met verbijstering' kennis te hebben genomen van de gewijzigde plannen ten aanzien van de toekomst van Arbeidsvoorziening. Zij vinden het 'heel zuur' dat werknemers van de arbeidsbureaus worden getroffen door het gunstige economische klimaat in Nederland en eisen dat gedwongen ontslagen bij voorbaat worden uitgesloten. De bonden vinden het verder vreemd dat er begin januari nog sprake was van plannen voor personeelsuitbreiding. Arbeidsvoorziening werd toen formeel opgesplitst in een privaat deel dat naar de reïntegratiemarkt gaat en een publiek deel dat onderdeel wordt van de Centra voor Werk en Inkomen. Door de krappe arbeidsmarkt nam het aantal werkzoekenden - de voornaamste klanten van Arbeidsvoorziening - over de eerste negen maanden van 1999 al af met 15 procent. Sindsdien nam die afname, volgens Swildens, 'een spectaculaire omvang' aan. Vorige week stuurde minister De Vries (Sociale Zaken) een verslag over de eerste negen maanden van 1999 naar de Tweede Kamer. Daaruit bleek dat Arbeidsvoorziening over die periode een negatief exploitatieresultaat van 16 miljoen gulden heeft behaald. Daarop werd het verwachte jaarresultaat verlaagd van 13 naar 8 miljoen gulden.

Dat Arbeidsvoorziening zijn marktaandeel op de reïntegratiemarkt de afgelopen maanden sterk zag teruglopen, terwijl concurrenten als uitzendbureaus hun aandelen wisten te vergroten, duidt er volgens waarnemers op dat het voormalige staatsbedrijf Arbeidsvoorziening minder alert op recente veranderingen heeft gereageerd. Directeur Swildens oordeelt echter dat Arbeidsvoorziening ook lijdt onder 'oneerlijke concurrentie' van gemeenten.

NRC Webpagina's
15 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)