U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Ajax

Willem II


Ajacieden tonen in Arena zowaar ongekende ijver

Door onze redacteur ROBERT MISSET
AMSTERDAM, 14 FEBR. Moedeloos was Ajax-coach Jan Wouters geweest na de afgang van zijn stuurloze elftal tegen PSV. Op bittere toon verklaarde de 38-jarige trainer in Eindhoven dat hij zich in de steek voelde gelaten door zijn spelers. Gisteren kozen de Ajacieden net op tijd de zijde van hun met ontslag bedreigde coach door na een 1-0 achterstand tegen Willem II passie en werklust te tonen. De lichaamstaal van Wouters verried alles over zijn gemoedstoestand na de 3-1 zege op de ploeg van zijn collega Co Adriaanse, die geen geheim had gemaakt van zijn ambities om bij Ajax te werken.

In een grimmige sfeer had vrijdag crisisberaad plaatsgevonden in de Arena. Namens de directie en het bestuur van Ajax spraken algemeen-directeur Kales en voorzitter Van Praag - zij het in voorzichtige bewoordingen - hun vertrouwen uit in coach Wouters. Maar zijn krediet was nihil en de spelers beseften na het pak slaag bij PSV dat hun trainer gisteren met het mes op de keel in de dug-out zat. Aanvoerder Winter biechtte na de bevrijdende zege op Willem II op dat de selectie van Ajax de hand in eigen boezem had gestoken. ,,Aan de trainer ligt het niet'', verklaarde hij opnieuw.

Dat onderstreepten de spelers, toen woedende Ajax-supporters de Arena reeds verlieten, nadat Willem II-aanvaller Abdellaoui in de 36ste minuut een strafschop had benut. Tot ongenoegen van Wouters kende de zwakke arbiter Koopman Willem II een penalty toe na een ongelukkige handsbal van Knopper in een kopduel met Ramzi. De middenvelder van Ajax had gisteren van Wouters echter zijn vrijheid herkregen met een rol achter de spitsen en hij droeg zijn doelpunt uit een schitterende vrije trap nadrukkelijk op aan zijn geplaagde coach door hem in de armen te vallen.

Vier minuten voor rust had Machlas Ajax met een kopbal al naast Willem II gezet. Dani, gisteren de secondant van de Griekse spits in de punt van de aanval, voltooide de spelersactie 'Wouters moet blijven' met het derde doelpunt voor Ajax, dat Wouters weer even lucht geeft. Ook de Portugese dribbelaar liet zijn trainer delen in de vreugde om te bewijzen dat de chemie tussen Wouters en zijn elftal nog niet is uitgewerkt.

Maar vooral de in de basis teruggekeerde Van Halst, die de geschorste Chivu verving, stond gisteren model voor de opleving bij Ajax door ouderwets te schoffelen. Dat was nodig ook, want al na een minuut moest verdediger Vierklau zich met een hamstringblessure laten vervangen door O'Brien. ,,Ik geef het je te doen om na een turbulente week nog eens zo'n tegenslag op te vangen'', zei Wouters. Hoewel het een pijnlijke gedachte voor Wouters moet zijn dat zijn spelers hem een reddingsboei toewierpen, toen hij al bijna verdronken was, voelde hij zich gevleid door de openlijke steunbetuigingen.

Wouters wist immers dat hij zich geen nieuwe nederlaag meer kon permitteren. ,,Het is veelzeggend hoe de groep reageert nu de hele wereld over ons heenvalt. Dat doet me als trainer goed'', zei hij. ,,Maar ik heb ook nooit het idee gehad dat ik de zaak niet op de rails zou krijgen.''

Ajax staat na de winst op Willem II zelfs op een met Feyenoord gedeelde tweede plaats in de eredivisie. Wouters, met gevoel voor ironie: ,,Om de druk te verhogen hoop ik dat dit het begin is van een goede reeks.''

Trainers zoals hij solliciteren niet


Iets te gretig lonkte Willem II- coach Co Adriaanse naar een baan als trainer bij Ajax. Gisteren verliet de 52-jarige Amsterdammer de Arena in dubbel opzicht als verliezer.

Door Robert Misset

Natuurlijk had Co Adriaanse in de Amsterdam Arena een geur van verrotting geroken en de ironie zal hem niet zijn ontgaan dat uitgerekend hij gisteren de belangrijkste vacature in de trainersstaf bij Ajax had kunnen creëren. Zo nadrukkelijk lonkte de vertrekkende coach van Willem II naar een baan bij Ajax dat die verkapte sollicitatie zich wel tegen hem moest keren. Terwijl de voetballers van Willem II slechts onderstreepten dat de ziel uit hun ploeg is verdwenen, toonden de Ajacieden eindelijk voldoende hartstocht om hun trainer voorlopig te laten overleven.

De coach bij Ajax heet dus nog steeds Jan Wouters en met een stalen gezicht verklaarde Adriaanse gisteren dat hij oprecht blij was voor zijn benarde collega. Hij had Wouters al voor de wedstrijd een hart onder de riem gestoken. "Ik weet namelijk hoe Jan zich voelt" zei hij. "In mijn periode bij het toenmalige FC Den Haag zongen de supporters 'Co moet in een rolstoel'. Dat is niet prettig om te horen. Ik leef dan ook mee met Wouters en daarom is het mooi dat hij vandaag gewonnen heeft. Nu is de druk voor Jan en de club weer even van de ketel."

Was het een judaskus van Adriaanse in de wetenschap dat hij gisteren als de morele verliezer de Arena verliet? Laconiek pareerde Adriaanse de suggestie dat hij wellicht de belangrijkste wedstrijd uit zijn carrière had verloren. " Als de loopbaan van een trainer afhangt van één duel waren bij Ajax al heel wat carrières gestrand", sprak hij adrem. "Voor mij was dit geen pikante wedstrijd. Deze week is bepalend of Willem II ook volgend seizoen Europees voetbal speelt. Donderdag spelen we in de kwartfinales van de KNVB-beker tegen AZ, zondag ontmoeten we Feyenoord in de competitie. Ik troost me met de gedachte dat we nog twee kansen hebben om dat doel te bereiken."

Om zijn eigen doel te bereiken, had Adriaanse de strop om de nek van Wouters nog strakker moeten aantrekken. Maar de vertrekkende trainer van Willem II wekte gisteren niet de indruk werkelijk uit te zijn op de val van de trainer die hem bij het vervullen van zijn brandende verlangen in de weg zit. Adriaanse liet zijn spelers in de tweede helft immers doelloos door de Arena hobbelen. Vorig seizoen gaf Adriaanse het sprankelend voetballende Willem II bijna wekelijks nieuwe impulsen met wissels, die een maximaal rendement opleverden. Maar sinds de 52- jarige Amsterdammer zijn vertrek uit Tilburg aankondigde, lijkt hij plichtmatig het seizoen af te maken.

Voor de vorm zei hij na de door Abdellaoui benutte penalty te geloven "dat we voor het eerst sinds vijfentwintig jaar in Amsterdam van Ajax konden winnen". Maar tijdens de rust ebde dat optimisme al weg. "Mijn spelers zaten als dooie vogeltjes in de kleedkamer. Ze straalden geen bezieling uit. Toen wist ik al: 'dit loopt niet goed af'. Lichaamstaal zegt veel." Ook over hem zelf, want Adriaanse kopieerde de houding van zijn spelers in de dug-out van de bezoekende club.

Had hij voor het duel met Ajax niet stiekem de aandrang gevoeld op de plek van Wouters plaats te nemen? "Er is geen vacature bij Ajax", klonk het stoïcijns. "Ik krijg als Amsterdammer bij een bezoek aan de Arena alleen het gevoel dat ik thuiskom." En dus moet Adriaanse nog even geduld hebben, want de voormalig directeur opleidingen bij Ajax onder het regime van Louis van Gaal staat in de Arena niet meer in de kaartenbak. En over de ondoorzichtige structuur bij Ajax liet Adriaanse zich al laatdunkend uit. "Misschien hebben ze nu wel een 'directeur hek openen' nodig", zo verwees hij naar de actie van de supporters van de F-Side, die het trainingsveld naast de Arena vergrendelden. Ajax zit voorlopig niet op Adriaanse te wachten, al mag hij van penningmeester Arie van Os zoveel liefdesbrieven schrijven als hij wil. "Ik vind het helemaal niet vervelend dat Adriaanse openlijk zijn diensten aanbiedt", zei Van Os, nonchalant. "Het is toch mooi dat trainers van zijn kaliber bij Ajax willen werken? Rot voor Wouters? Dat vind ik gelul. Als jij een trainer vraagt of hij in is voor een functie bij PSV, hoe zal hij dan reageren? En moet Gerets dat dan vervelend vinden? Wat maakt het uit dat Adriaanse nog geen club heeft? We leven in een andere tijd, binnen drie weken heb je tegenwoordig een andere werkgever." Grijnzend: "Dat geldt alleen niet voor bestuursleden, die blijven gewoon zitten."

Adriaanse ontkende in rondborstige bewoordingen elk contact met Ajax. Van Os, droogjes: "Co is vorige week alleen in de Arena geweest, omdat zijn ploeg vandaag tegen Ajax moest spelen. Wij hebben namelijk geen trainer nodig." In het voordeel van Adriaanse speelt ook niet dat Ajax regelmatig overleg voert met zijn prominente adviseur Johan Cruijff, die hem bij herhaling verantwoordelijk heeft gesteld voor de stagnerende aanwas van nieuw talent. Heeft Ajax Cruijff ook om advies gevraagd over de positie van Wouters? " Cruijff wordt herhaaldelijk om advies gevraagd", zei Van Os.

"Maar vraag mij niet of Johan geen fan is van Adriaanse. Dat speelt ook geen rol. Uiteindelijk bepaalt de directie welke trainer bij Ajax wordt aangesteld. Wouters is momenteel niet gelukkig. Misschien werpt Jan zelf de handdoek wel, want mijn ervaring leert me dat coaches en spelers zelf uitmaken wanneer ze vertrekken. Clubliefde bestaat niet meer. Geld is tegenwoordig de allesbepalende factor bij de keuze voor een club."

Die stelling gaat niet op voor Adriaanse, die onlangs benadrukte dat zijn kapitaal in zijn hoofd zit. Moed kan hem in elk geval niet worden ontzegd. Bij de aanstelling van Frank Rijkaard als bondscoach werd door diverse trainers gefluisterd hoe belachelijk het was dat de KNVB een onervaren coach tot opvolger van Guus Hiddink benoemde. Maar Adriaanse schreeuwde het van de daken en werd prompt - tijdelijk - uit het platform Coaches Betaald Voetbal (CBV) verwijderd. In zijn column in het weekblad Voetbal International gaf hij de KNVB vorige week opnieuw een veeg uit de pan.

"Soms begrijp ik niets van het beleid van de KNVB", schreef hij. "Frank Rijkaard wordt aangesteld als hoogste baas van het Nederlandse voetbal met nul-komma-nul ervaring. Jaap Uilenberg met de meeste ervaring, die al jaren bewezen heeft dat hij een van de beste scheidsrechters is, wordt gepakt met lullige spelregelvragen." Met dergelijke plaagstoten heeft Adriaanse zich niet populair gemaakt. Maar wat zei hij vorig seizoen ook alweer over de nieuwe functie van Danny Blind bij Ajax? "Een goede automonteur moet je niet zomaar auto's laten verkopen, dat is een heel ander vak." Adriaanse kreeg gelijk, al zal niemand bij Ajax beamen dat een vroegere werknemer de fricties rond Blind had voorzien.

Een sollicitatiebrief hoeft Ajax echter niet te verwachten van Adriaanse. "Ik heb maar één keer in mijn leven gesolliciteerd bij de Inspectie voor Lichamelijke Opvoeding naar een baan als gymleraar. Zo ben ik op de toenmalige Cabotschool terecht gekomen. In het voetbal ben ik altijd gevraagd, vanaf mijn eerste baan bij de amateurs van Zilvermeeuwen tot en met mijn baan bij Willem II. En voor mijn volgende functie zal ik ook weer gevraagd worden, want eens meldt die topclub zich bij me, of het nu in Nederland is of in het buitenland. Maar op dit moment schat ik de kans op werkeloosheid in op 40 procent." De Nederlandse clubs weten namelijk wat voor coach ze met Adriaanse in huis halen, een bewonderaar van Van Gaal met autoritaire trekken. Vraag het de al snel ontslagen koffiedame bij Willem II of de spelers, die dit seizoen na een verloren oefenwedstrijd voor straf 26 kilometer naar Tilburg moesten lopen. Ze deden het ook nog en iedereen sprak er schande van. Toch is Adriaanse even rechtlijnig als consequent. "Ik moet om vijf uur met de spelersbus mee naar Tilburg, anders moet ik mezelf een boete geven", zei Adriaanse. Hij verliet de Arena om kwart over vijf.


Zie ook:

Adriaanse heeft niet veel fiducie meer in Willem II (2 december 1999)
Buitenlanders worden Nederlanders bij Willem II (15 mei 1999)
Ajax-jeugd heeft geen tatouage op de bil (21 februari 1997)

NRC Webpagina's
14 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)