U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

B E E L D :
Subtiele boodschap

Maarten Huygen
U had het altijd al vermoed: als vrouwen de baas zijn, krijgen we een betere wereld. Mannen zijn haantjes, gevangen in domme machtsspelletjes. Elke zaterdagavond is dat te zien in de VARA-politieserie De Geheime Dienst.

De hoofdrol van Anne Warmond wordt gespeeld door Ariane Schlüter (pseudoniem voor VARA-directeur Vera Keur). Zij is als reorganisatiedeskundige toegetreden tot de BVD. Terroristen hebben met het biologische wapen botuline een aanslag gepleegd op een Nederlandse bioscoop en zij moet die misdaad helpen oplossen. Dat valt niet mee, want wat blijkt? De geheime dienst heeft te veel geheimen. Dat moet worden veranderd. In lange vergaderingen strijden de vrouwen van de BVD dapper tegen hun bekrompen mannelijke collega's voor openbaarheid. Spannende actiescènes met mensen die om een grote tafel zitten. De vrouwelijke BVD-collega van Warmond komt op het briljante idee om al die geheime computerbestanden te koppelen maar de mannen vinden dat niet goed. De vrouwen doen het toch en meteen komen ze achter het Nederlandse bedrijf dat de botuline heeft geleverd. Nu nog het volgende probleem: bij een geheime inkijkoperatie in het biochemische bedrijf heeft een BVD-team (klunzige mannen natuurlijk) een fles van het dodelijke bacteriewapen botuline laten vallen en ze liggen nu alledrie dodelijk ziek op de intensive care, zodat ze niet kunnen navertellen wat er is gebeurd. Niemand van de BVD is nog op het idee gekomen dat de ziekte misschien is veroorzaakt door botuline. Ze wisten wel allemaal dat het team daarnaar op zoek was. Wie zal er het eerste achter komen? Ik heb zo mijn vermoedens.

We krijgen ook de terroristen te zien. De mannen willen het biochemische bedrijf opblazen. Maar gelukkig zit er ook een vrouwelijke terrorist bij en die vindt dat onverstandig. Bij een ontploffing zou de botuline in het bedrijf iedereen in de omgeving wel eens ziek kunnen maken. Zij wil contact opnemen met deze of gene om erachter te komen wat er is gebeurd met dat klunzige BVD-team dat ze heeft geschaduwd. Dan de biochemicus die de botuline heeft gemaakt. Waarom had hij dat gedaan? Omdat hij op zoek was naar een geneesmiddel tegen die dodelijke bacterie. Door de verkoop van botuline kon hij zijn onderzoek financieren. Nu het BVD- team dodelijk ziek is, heeft hij haast, want hij wil hen stiekem redden maar het lukt hem niet om het geneesmiddel te vinden. Gelukkig is hij getrouwd. Zijn vrouw gaat eens een keertje mee naar het laboratorium, trekt een stofjas aan en meteen vinden ze samen het geneesmiddel uit waar de hele wereld naar op zoek is. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de VARA ons met deze serie op subtiele wijze een belangrijke boodschap over wil brengen. Vrijdagavond zag ik Vera Keur (of was het Ariane Schlüter?) bij Barend en Witteman napraten over haar mislukte poging om uit het publieke bestel te stappen. Sonja Barend vroeg zich af of de verhoudingen bij Net3 niet ernstig waren verstoord. Dat zou wel eens kunnen, erkende Keur ruiterlijk. Dat lag alleen niet aan haar maar aan de berichtgeving. Die had een misverstand veroorzaakt tussen haar en de Net3-partners. Als dat was opgehelderd, kwam alles weer goed. Volgens de verhalen zou zij afgelopen dinsdagavond bij de NOS meer zendtijd op Net3 hebben geëist, ten koste van netpartners VPRO en de NPS. Dan zou de VARA publiek willen blijven. Maar ze had niets te eisen omdat ze toen al wist dat de deal met de commerciële zender niet door zou gaan.

Keur verklaarde dat het allemaal anders lag. Ze wilde niet meer zendtijd voor de VARA maar meer prime time. Ze onderhandelde ook niet met de NOS maar voerde een gesprek op hun uitnodiging en bovendien dacht ze toen nog dat de deal met SBS door zou gaan. Ik heb veel verklaringen gezien die strijdig waren met Keurs versie maar die werden gedaan door mannen en inmiddels heb ik mijn lesje wel geleerd.

NRC Webpagina's
14 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)