U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Optimix Vermogensbeheer

Optimix schroeft bonus terug

Door onze redacteur MENNO TAMMINGA
AMSTERDAM, 14 FEBR. Het Optimix Technology Fund, dat geld steekt in automatiserings- en Internetbedrijven, trekt zijn jaarrekening in en verlaagt de "overwinst" bonus voor de beheerder van ruim 24 miljoen tot 8,1 miljoen gulden.

Optimix Vermogensbeheer, de beheerder van het beleggingsfonds (600 miljoen gulden vermogen), kwam begin van de middag met het bericht dat "een onjuiste grondslag" is gehanteerd bij de vaststelling van de vergoeding voor het overrendement. Het te veel in rekening gebrachte bedrag, dat per aandeel iets meer dan 1,10 euro is, wordt per vandaag bij de intrinsieke waarde per aandeel van het fonds geboekt. Deze intrinsieke waarde is de basis voor de koers op de Amsterdamse effectenbeurs.

De jaarrekening, over 1999, die drie weken geleden werd gepresenteerd en een goedkeurende verklaring heeft van accountantsbureau PricewaterhouseCoopers, wordt opnieuw opgesteld, zo heeft Optimix besloten in overleg met de raad van commissarissen van het beleggingsfonds.

Het Optimix Technology Fund behaalde vorig jaar een rendement van 192 procent, dat was 48 procentpunt meer dan de beursgraadmeter, de Morgan Stanley High Tech index, die de beheerder probeert te verslaan. De beheerder heeft, volgens afspraken die bij de lancering van het fonds in 1997 zijn gemaakt, recht op 10 procent van het extra behaalde rendement. Het bedrag dat op basis van deze overwinst regeling uit de bus kwam, ruim 24 miljoen gulden, is voor Nederlandse begrippen uitzonderlijk hoog. Naar aanleiding van vragen die vorige week rezen na een publicatie in deze krant heeft Optimix met behulp van accountants de vergoeding opnieuw doorgerekend.

Optimix zei vorige week dat de eventuele vergoeding voor rendement dat bovenop de beursgraadmeter wordt behaald dagelijks in mindering wordt gebracht op de waarde van de beleggingen, die de grondslag is voor de koers op de effectenbeurs. Nieuwe becijferingen voor de jaarrekeningen 1997 en 1998 hebben een "niet-materieel effect".

NRC Webpagina's
14 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)