U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Officiële Betuweroute site

GroenFront!

Consultatierapport private betrokkenheid Betuwelijn van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat.

NS


Onthaaste ontruiming kraakpanden Betuwelijn


De ontruiming van de kraakpanden langs de Betuwelijn is begonnen. De politie heeft geen haast, de actievoerders nemen beleefdheden in acht. Actie en reactie anno 2000.

Door onze correspondent ANDRE RITSEMA

METEREN, 8 FEBR. Om half elf is het dan zo ver. Zonder protest en zonder dat ze maar iets zeggen, worden de eerste actievoerders afgevoerd. Twee zitten met een pvc-buis aan elkaar vast, en de politie onderneemt vooralsnog geen actie hen los te koppelen. Ze worden naar een touringcar gebracht, die tot arrestantenwagen is omgebouwd.

Vandaag was dan inderdaad het moment daar. De politie ging over tot de ontruiming van een achttal gekraakte panden langs de route waarlangs straks de Betuwelijn moet worden aangelegd. De panden zijn gekraakt door actievoerders van GroenFront!, uit protest tegen de Betuwelijn. De NS, eigenares van de panden, hadden medio januari een kort geding aangespannen om de actievoerders uit de panden te krijgen. Sindsdien was het wachten.

Met in totaal 500 man politie werden de panden vanochtend omsingeld. Zo ook in Meteren, waar een oude boerderij aan de Achtersteweg vorig jaar al gekraakt was. De actievoerders hebben er een heus bolwerk van gemaakt. Met een wachttoren, een groot aantal stalen buizen voor de ingang, touwladders en een boomhut. En overal zaten de actievoerders. Binnen zitten enkele tientallen, zegt kraker Jaap. Hij stond buiten, om waar nodig met de politie te overleggen over de veiligheid. "Actievoeren anno 2000 is een kwestie van wederzijdse beleefdheden. Maar we willen alleen overleggen over de veiligheid, verder doen we geen concessies", aldus kraker Jaap. Hij wilde de politie vooral wijzen op de mensen die in tunnels onder de grond zaten. "Daar kun je niet met zwaar materieel overheen rijden."

Actievoeren anno 2000 is ook een goed voorbeeld van onthaasting. Op hun dooie akkertje gaan de ME'ers te werk. Er zijn er in Meteren ten minste honderd, maar de meesten staan werkeloos toe te kijken.

Om tien uur komt er een speciale kraan voorrijden. Daar wordt een container aangehangen, die omhoog gehesen wordt, richting de stellage op het dak. Met slijptollen wordt het bedspiraal doorgezaagd, dat ter bescherming voor de ingang hangt. Eerst wordt NRC Handelsblad-fotograaf Joyce van Belkom van het dak gehaald; zij had zich in het pand laten opsluiten voor een fotoreportage. Daarna worden de eerste twee actievoerders weggehaald. Op de grond is de ME intussen bezig met het slopen van de bosjes aan de voorzijde van de boerderij. Met een bulldozer worden ze uit de grond gerukt. Op andere plaatsen gaan ME'ers met elektrische zagen te werk. Vanaf de boomhut en vanaf het dak wordt het allemaal zonder een woord te zeggen bekeken. Er zit een kraker in een paal, op tien meter van de boerderij. Hij kan zich - als een commando - via twee touwen naar de boerderij verplaatsen. Dat doet hij ook om een zak met eten te halen. Even later zit hij aan de drop. Het begint steeds harder te regenen.

Dan wordt besloten dat hij er uit moet. Twee ME'ers, voorzien van helmen en schilden, stappen in een bakje dat omhooggebracht wordt. De actievoerder probeert te vluchten via het touw, maar moet onverrichter zake terugkeren. Dan knippen ze het touw door en sleuren hem in het bakje. Beneden trekt hij een gekke bek als hij op de foto moet.

De politie wilde in eerste instantie de hele operatie in één dag afhandelen, maar moest tegen de middag toegeven dat dit niet zal lukken. De krakers hebben zich goed ingegraven.


Zie ook:

NS eist huizen op bij Betuwelijn (10 januari 2000)
Goederentreinen spoken al door de Achterhoek (20 augustus 1999)
Kabinet vraagt bedrijven om steun voor Betuwelijn  (22 juli 1999)
Verladers en reders ontdekken Betuwelijn (23 juli 1999)
Betuwelijn blijft noodzaak (20 juli 1999)
Succes Betuwelijn is illusie (8 juli 1999)
Goederentreinen spoken al door de Achterhoek (20 augustus 1999)

NRC Webpagina's
8 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)