U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
NS

Betuweroute Informatiecentrum

Consultatierapport private betrokkenheid Betuwelijn van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat.


NS eist huizen op bij Betuwelijn

Door onze correspondent
ARNHEM, 10 JAN. De actievoerders van GroenFront! moeten onmiddellijk de acht panden verlaten die ze het afgelopen jaar hebben gekraakt in een protest tegen de aanleg van de Betuwelijn. Dat eisten de Nederlandse Spoorwegen vanochtend in een kort geding voor de rechtbank in Arnhem.

Volgens advocaat B. Roozendaal van de NS hebben de actievoerders geen toestemming gekregen om "zich toegang te verschaffen tot panden die in het bezit zijn van de spoorwegen". De NS wil de panden slopen om ter plekke verder te kunnen gaan met de voorbereidingen van de Betuwelijn, de goederenspoorlijn van Rotterdam naar het Duitse achterland.

Het gaat om woningen en boerderijen in Meteren, Nijmegen, Elst, Andelst en Bemmel die door de NS van de oorspronkelijke bewoners zijn aangekocht en die gekraakt werden toen de panden leeg kwamen te staan.

Het kort geding werd vanochtend bijgewoond door enkele tientallen actievoerders van GroenFront! die speciaal voor de zitting hun kraakpanden tijdelijk hadden verlaten. Op 27 december kregen ze bij hun gebarricadeerde woningen van de NS een dagvaarding uitgereikt waarin ze werden gesommeerd het pand te verlaten. Daar werd door krakers evenwel niet op gereageerd.

Advocaat E. Hummels trad op namens drie krakers die weigerden hun naam bekend te maken. Roozendaal wilde dat de krakers zich eerst officieel identificeerden, omdat een anoniem verweer voor de rechtbank volgens hem niet mogelijk is.

Krakers mogen zich anoniem verweren

Het was volgens Roozendaal maar de vraag of het ook de werkelijke namen van de actievoerders zijn. "Ik wil dat deze mensen zich nader identificeren." Dat was volgens rechtbankpresident D. van Wageningen evenwel niet nodig. "Ik ga er van uit dat de mensen die zich verweren ook daadwerkelijk verschenen zijn."

Dit besluit van de rechtbank werd door de krakers beschouwd als "een grote overwinning". "Het is nog niet eerder voorgekomen in de kraakgeschiedenis van Nederland dat iemand zich anoniem mocht verweren. Dat hebben we vanochtend toch maar mooi weten te bereiken", zo zei actievoerder 'Mol' na afloop van het geding. In zijn pleitnota schetste advocaat Hummels van de krakers een zeer negatief beeld van de NS. Zo zouden de Spoorwegen de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) hebben geattendeerd op de aanwezigheid van de krakers in de panden, en zouden de krakers bedreigd hebben. Bovendien, aldus Hummels, "probeerden de NS recentelijk nog iedere actievoerder tegen de Betuwelijn hoofdelijk aansprakelijk te stellen voor 90.000 gulden."

De NS zouden ook helemaal niet zo'n haast hebben als ze voordeden, aldus Hummels. "Eerst moet nog de uitkomst van de hernieuwde politieke discussie worden afgewacht. En hetzelfde geldt voor de nieuwe uitspraak van de Raad van State met betrekking tot de planologische kernbeslissing en het tracébesluit." Hummels verweet de NS met zoveel woorden dat de sloop van de acht panden wordt gebruikt om "de groeiende onzekerheid over het al dan niet doorgaan van de Betuweroute" weg te nemen.

Daar was allemaal niets van waar, antwoordde Roozendaal. Er was volgens hem geen sprake van dat de NS de BVD had getipt, net zo min als de NS actievoerders zou hebben bedreigd. En hij had alle respect voor de actievoerders en voor hun idealen, maar ze zaten in panden die de NS nu wil slopen. "We moeten verder met de werkzaamheden. Rechtskracht is rechtskracht." Roozendaal meende dat er wel degelijk een spoedeisend karakter aanwezig is. "Bij Meteren, waar een aantal kraakpanden staan, gaan we binnenkort verder met de voorbereidingen. Daartoe moeten we die panden slopen, daar zit niets anders op." Volgens Hummels moet de eis van de NS niet-ontvankelijk worden verklaard.

Mocht het tot ontruimingen komen, dan - zo is al aangekondigd - zullen de actievoerders zich tot het uiterste verzetten. De woningen zijn zwaar gebarricadeerd, terwijl een aantal bovendien is ondertunneld.


Zie ook:

Goederentreinen spoken al door de Achterhoek (20 augustus 1999)
Kabinet vraagt bedrijven om steun voor Betuwelijn  (22 juli 1999)
Verladers en reders ontdekken Betuwelijn (23 juli 1999)
Betuwelijn blijft noodzaak (20 juli 1999)
Succes Betuwelijn is illusie (8 juli 1999)
Goederentreinen spoken al door de Achterhoek (20 augustus 1999)

NRC Webpagina's
10 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)