U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Overspel

ELLEN DE BRUIN
SBS6 heeft vanavond een primeurtje. Beeldmateriaal van een menstype dat zich normaal gesproken schuilhoudt: de 'vreemdganger', zoals hij/zij in het programma genoemd wordt. "Overspel bestaat al eeuwen", roept de enthousiaste voice-over, voor wie meende dat hem daarin het nieuwe zou zitten, "maar de opsporingsmethode niet".

Die opsporingsmethode is de verborgen camera, en die levert, zo blijkt, geluidloze zwart-witfilmpjes van zielige kwaliteit, waarin onherkenbaar gemaakte mensen elkaar omhelzen in auto's, op parkeerterreinen en in winkelcentra. De stem verzekert ons dat dit nu overspel is. Eventuele geslachtsdaden worden overigens steeds buiten beeld gepleegd of zijn zo wazig gefilmd dat je het aantal betrokkenen niet kunt tellen. Waarom iemand anders dan de bedrogen echtgenoot dit zou willen zien is niet duidelijk.

In een poging het toch spannend te maken heeft SBS6 niet alleen ophitsende gitaarmuziek toegevoegd, maar ook enkele deskundigen op het gebied van verborgen camera's. De eigenaar van de Spyshop mag reclame maken voor zijn petten en stropdassen met minicameraatjes. En een anonieme Amsterdamse 'verborgen-cameradeskundige', bij wie om onduidelijke reden stem en gezicht onherkenbaar zijn gemaakt, legt geduldig uit dat zo'n camera echt verborgen moet zijn: "Als je een bank binnenloopt en je weet dat er een camera hangt, ga je ook niet in je neus staan graven, dat heb natuurlijk helemaal geen zin".

Maar hoeveel er ook te zeuren valt over Overspel, de voice-over is onbetaalbaar. Alles wat de beelden aan duidelijkheid te wensen overlaten, vult deze met opgetogen fantasie in. "De overspelige echtgenoot heeft er nu geen zin meer in, maar zijn vriendin haalt hem over met seks in het vooruitzicht", klinkt het zelfverzekerd bij een volkomen vaag beeld van twee mensen in een auto bij een motel. En bij een vrouw die haar minnaar in een winkelcentrum ontmoet: "Ze moet waarschijnlijk iets kopen. Het lijkt erop of ze iets gevonden heeft wat ze leuk vindt. Het is haar fysiotherapeut."

Het maakt Overspel tot een bizarre kruising tussen Blik op de weg, waarin verkeersovertreders door een voice-over worden afgezeken, en een klassiek natuurprogramma over een zeldzame diersoort, waarbij de natuurvorsers altijd beter lijken te weten wat het dier bezielt dan het beestje zelf.

Overspel, SBS6, 21.00-22.00u.

NRC Webpagina's
7 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)