U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Schatjes!

BAS BLOKKER
Van de set van Schatjes! kwamen gruwelverhalen. Ruud van Hemert, die debuteerde als speelfilmregisseur, tergde, treiterde en terroriseerde zijn hoofdrolspelers. "Ik brand ze tot de grond toe schoon", zei hij in een interview met het Algemeen Dagblad. "Ook met de regie van de kinderen ben ik van die regel niet afgeweken." Zo simpel was het dus. Want als Schatjes! in één opzicht uitsteekt boven de middelmaat van (zwarte) komedies, dan is het in de bijna sleur- achtige nonchalance waarmee het gezin Gisberts elkaar te lijf gaat. Met als hoogtepunt de als kordaatheid vermomde drift van vader John (Peter Faber).

De beste momenten van Schatjes! spelen zich dan ook af als de ouders er pratend met hun kinderen uit proberen te komen. Wij weten dan allang dat praten geen zin meer heeft. In de eerste scène van moeder Danny (Geert de Jong) maant ze haar twee jongste kinderen mee te gaan naar de tennisbaan. Geen enkele reactie, tot ze vermoeid twee repen toont: "Jongens, chocolade". Pogingen tot opvoeding moeten al jaren geleden zijn gestaakt.

Maar de gesprekken die Peter Faber alsnog entameert, zijn briljant. Hij komt thuis, rijdt vrolijk over een zandkasteeltje van zijn jongsten en zegt bij het uitstappen: "Groeten we vader niet meer?" Aan tafel richt hij zich tot zijn oudste zoon Thijs (Frank Schaafsma) en waarschuwt voor de gevolgen van diens getreiter. "En denk maar niet dat ik zal zeggen: Ach het zijn maar kinderen." Nee, het wordt met gelijke munt terugbetalen, "want wat jullie mij en je moeder aandoen, is puur genocide". En dan het 'Nou, nou, nou' Van Geert de Jong eroverheen.

Het is jammer dat Van Hemert zijn verhaal niet langer in dit stadium heeft gelaten, zoals dat bijvoorbeeld in The War of the Roses gebeurde. Hij prefereerde kennelijk actiescènes in en om een door de kinderen gebarricadeerd huis, waar cameraman Theo van de Sande (vijf jaar later vertrokken naar Amerika) zich mocht uitleven.

Van Hemert kreeg zijn gelijk, in alle opzichten, aan de kassa. Schatjes! was een kraker.

Schatjes (Ruud van Hemert, Nederland, 1984), SBS6, 20.30-22.15u.

NRC Webpagina's
31 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)