U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Ik wil er van leren

DIRK LIMBURG
Willy Lindwer (1946) was deze week op de grote Amerikaanse televisiebeurs NATPE in New Orleans. Om zijn eigen werk te verkopen en om op de hoogte te blijven van de markt. Hier in Nederland begint zaterdag zijn driedelige serie Miracle of Faith, over de joodse wortels van het christelijke geloof.

Van het drie uur durende Miracle heeft Lindwers Amerikaanse distributeur sinds november al naar vierhonderd tv-stations over de hele wereld een bandje gestuurd. Van lokale kabelstations tot een Braziliaanse religieuze zender. "Ik heb er anderhalf, bijna twee jaar van mijn ziel inzitten. Daar wil je wel wat van terugzien." Miracle of faith biedt een lange rij religieuzen en wetenschappers die op prachtige historische locaties hun verhaal doen. De camera dwaalt wat rond, zoomt wat in en uit en dan staat de volgende geleerde al klaar met een volgend aspect van het thema. Er is geen verteller of ander raamwerk. "Ik zie het als een uitdaging om niets toe te hoeven voegen."

Lindwer maakte sinds de jaren tachtig een indrukwekkende reeks documentaires over de jodenvervolging, bij de Jewishstore.com bekend als de 'Willy Lindwer Collection'. Het Fatale dilemma, over de rol van de Joodsche Raad bij de vernietiging van de joodse gemeenschap, maakte in 1995 veel los. Voor De laatste zeven maanden van Anne Frank ontving hij in 1988 een Internationale Emmy. Kind in twee werelden, over joodse onderduikertjes in christelijke gastgezinnen, werd in 1993 beloond met een Gouden Kalf op het Utrechtse filmfestival. Met zijn bedrijf AVA Productions maakt hij veel seriewerk voor de Nederlandse markt. "Met Fons van Westerloo, hij had toen de leiding bij RTL5, ben ik in 1995 begonnen met reality in Nederland. 'Meemaakseries' noemden we het toen. De eerste was Parket 010, over het werk van de Rotterdamse officieren van justitie. Binnenkort begint een vervolg. Met Fons heb ik ook Bajes 010 ontwikkeld, een mix van reality en documentaire over een gevangenis. Voor de EO heb ik Cockpit gemaakt, over gezagvoerders. De NPS vertoont dit najaar Wat je van ver haalt, over gemengde relaties. We zijn druk met van alles en nog wat."

Voor de internationale markt is een programma over barok- en Bachspecialist Ton Koopman in voorbereiding. En een grote documentaire over Joodse mystiek, net als Miracle een coproductie met het Israelische Jerusalem Capital Studios. "Het is me gelukt om door te dringen tot het binnenste van de wereld van de chassidim. Ik heb mezelf vermomd en met een klein cameraatje heb ik een beetje verborgen gefilmd. Veel is ook gewoon met een cameraploeg gedraaid. Ik heb 25 minuten bij me om hier op de beurs te laten zien. Zulke films maak ik vanuit mijn eigen interesse. Als documentairefilmer moet je nieuwsgierig zijn. Ik wil het weten, ik wil het zien, ik wil er van leren. Met die instelling wil ik het doen."

NRC Webpagina's
29 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)