U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

China dwingt internetfirma's tot matiging

Door onze correspondent FLORIS-JAN VAN LUYN
PEKING, 29 JAN. Nieuwe regels die de Chinese autoriteiten deze week hebben afgekondigd, moeten de bewegingsvrijheid op het internet beperken. Chinezen dreigen daarmee een publieke uitlaatklep van vrijere en anonieme discussie te verliezen, die hen nergens anders in China wordt geboden. De Chinese internetindustrie opereerde tot nog toe voor een goeddeel in niemandsland. Internetaanbieders hebben het om die reden tot grensverleggende nieuwsbrengers gebracht.

Met de nieuwe regels hoopt de regering haar controle op het internet te vergroten. De Chinese internetmarkt groeit snel: het aantal aansluitingen is vorig jaar verviervoudigd tot bijna tien miljoen. Peking is zeer bevreesd voor het liberale en open karakter van het medium. Volgens de nieuwe regels zijn internetaanbieders voortaan aansprakelijk wanneer zij staatsgeheimen op hun pagina's presenteren. Dat geldt ook voor e-mailgebruikers wanneer zij staatsgeheimen verzenden of ontrekken van interne overheidspagina's. De nieuwe regels zijn een bedreiging voor de Chinese internetwereld, niet omdat haar pagina's vol staan met schokkende onthullingen, maar omdat het begrip 'staatsgeheim' zo vaag is. DE autoriteiten hebben het begrip tot dusver te pas en te onpas gehanteerd om politieke vijanden monddood te maken. Op het vrijgeven van staatsgeheimen staan hoge straffen.

Toch zeggen Chinese internetaanbieders niet verontrust te zijn. Wang Zhidong, directeur van Sina.com dat China's populairste nieuwspagina's op het web aanbiedt, noemt de nieuwe regels "een formalisering van een bestaande gewoonte". Wang betrekt het nieuws dat Sina.com aanbiedt van honderd Chinese media-organisaties die al door de Chinese autoriteiten worden gecontroleerd. Ding Lei, directeur van Eastnest vindt de kwestie "gevoelig, maar niet verontrustend". Buitenlandse internetspecialisten denken dat China met de nieuwe regels zijn eigen economische ontwikkeling remt.

Chinese internetaanbieders zijn altijd op hun hoede geweest. Bij de selectie van informatie en nieuws hanteren zij het principe van zelfcensuur. "Het is mijn tweede natuur", aldus een Chinese ontwerper van webpagina's. Waar de grens wordt overschreden kan hij niet uitleggen. "dat is een kwestie van gevoel en ervaring". De nieuwe regels die met terugwerkende kracht op 1 januari zijn in gegaan, dwingen internetondernemers meer af te gaan op dat gevoel.

NRC Webpagina's
29 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)