U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K U N S T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
International Film Festival Rotterdam

Amerikaanse lijn door International Film Festival Rotterdam

De strijd tegen het grootkapitaal

Door BIANCA STIGTER
ROTTERDAM, 26 JAN. - Vanavond opent het International Film Festival Rotterdam met de vertoning van de Amerikaanse speelfilm The Insider van Michael Mann, een lange, zeer stijlvolle thriller met Al Pacino en Russell Crowe.

Het is een in de traditie van All The President's Men en The Parallax View over de macht van het grootkapitaal, die is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Een uitzending van het beroemde Amerikaanse nieuwsprogramma 60 minutes van de zender CBS werd onder druk van een grote sigarettenfabrikant tegengehouden. The Insider, die vertoond wordt in aanwezigheid van de uit Nederland afkomstige producent Pieter Jan Brugge, is de eerste van honderden speelfilms, documentaires, korte films, installaties, cd-roms en videospelletjes die op de 29ste editie van het almaar uitdijende festival te zien zullen zijn. The Insider is als boegbeeld van deze weelde geen voor de hand liggende, maar wel een wat brave keus. Directeur Simon Field noemde de film een sterk politiek statement van een van Hollywoods meest onafhankelijke talenten.

Volgens Field loopt er een Amerikaanse lijn door het programma met films van in de marge van het 'opgeblazen' Hollywood opererende auteurs als Martin Scorsese (Bringing out the dead), Spike Jonze (Being John Malkovich) en Tim Burton, wiens Sleepy Hollow de slotfilm is. Een laatste toevoeging is Paul Schraders Affliction. Zou die lijn zich ook uitstrekken tot South Park: Bigger, Longer And Uncut? Deze op de beruchte gelijknamige televisieserie gebaseerde musical van Trey Parker en Matt Stone is een uitzinnig meesterwerk dat met nog veel minder conventionele middelen dan Michael Mann dezelfde politieke boodschap uitdraagt. In South Park zijn het alleen niet door Al Pacino en Russell Crowe gespeelde white middleclass males die opkomen voor de vrijheid van meningsuiting, maar vier knullig getekende jongetjes die om scheten lachen. South Park is ondergebracht in het door de Oostenrijkse filmspecialist Alex Horwath samengestelde programma Bad Teenage Taste, dat belooft een van de interessantste onderdelen van het festival te worden. The Insider gaat over censuur en het grootkapitaal, South Park lacht het uit. Horwath putte uit deze film de hoop dat "het onkruid van de censuur en de wildgroei van het grootkapitaal er nog niet in waren geslaagd het gezonde verstand en de levenslust te verstikken", schrijft hij in de catalogus. In films als Election van Alexander Payne, Kingpin van de Farrelly broers en The Virgin Suicides van Sofia Coppola ziet Horwath de wansmaak als strijdmiddel, dat de tegenstelling tussen de mainstream en haar alternatieven voorbij snelt.

De Nederlandse films waar op het festival naar wordt uitgekeken zijn onder meer Johan van der Keukens De grote vakantie, een kroniek van zijn kijk op de wereld, Eddy Terstalls in Rotterdam spelende speelfilm Rent A Friend en Karim Traïdia's Les Diseurs de Vérité. Traïdia kreeg twee jaar geleden de Citroën publieksprijs (die met ingang van dit jaar wegens een andere sponsor de Canal+ publieksprijs heet). Les Diseurs de Vérité, een film over een Algerijnse journalist die erover denkt of hij in Nederland politiek asiel moet aanvragen, is een van de veertien films die meedingen naar een VPRO Tiger Award. Het is vooral in deze competitie voor debuten en tweede films dat Field zijn neus voor nieuw, jong talent wil en moet laten zien. In het hoofdprogramma draaien hits van andere festivals en kan het verlangen naar nieuw werk van reeds lang bewonderde regisseurs gestild worden. Iotar Iosseliani, Aki Kaurismki, Aleksandr Sokoerov, Atom Egoyan, Harmony Korine, Rosa von Praunheim, Raul Ruiz en Steven Soderbergh en nog vele interessante anderen tonen nieuwe films. Een groot deel van het festival is gewijd aan films uit Japan. Voor het vertonen van al die films is er nog een bioscoop, Cinerama, aan de bestaande theaters toegevoegd.

Het buiten de bioscoop bewegende beeld krijgt op het festival steeds meer aandacht. Het is een van de verdiensten van Field dat hij 'film' zo breed mogelijk wil zien. Tijdens het eerste weekend van het festival staat op het Schouwburgplein een groot scherm waarop Music for Airports van Frank Scheffer en Temps/Travail van Van der Keuken worden vertoond. Bioscoop Corso is omgebouwd tot een Japanse 'Mediapop Lounge', waar films, web-sites, cd-roms en computerspelletjes een indruk moeten geven van de overweldigende beeldcultuur in het hedendaagse Tokio. Er staan zelfs machines die je dansen kunnen leren.

International Film Festival Rotterdam. Inl. en res. 010-8909000. Website: www.iffrotterdam.nl.

NRC Webpagina's
26 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)