U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Instituut Clingendael

Ministerie van Defensie

Defensienota Tweede Kamer


'Buitenlanders niet in het leger'

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 26 JAN. TweedeKamerleden reageren negatief op het voorstel van het instituut Clingendael om buitenlandse vrijwilligers in Nederlandse krijgsdienst te nemen als antwoord op het personeelstekort bij Defensie. Ook de militaire vakbonden zien er niets in. Defensie wil niet reageren.

In een reactie op de Defensienota stelde Clingendael dat de problemen met het werven van voldoende beroepssoldaten zo groot zijn dat de Nederlandse ambities op het gebied van vredesmissies in gevaar dreigen te komen. Volgens Clingendael moet daarom serieus worden overwogen buitenlandse militairen aan te trekken. "De notie dat militairen vechten voor het vaderland is achterhaald", aldus Clingendael-directeur A. van Staden. "Nederland zet militairen in ter verdediging van universele waarden en de verdediging van de internationale rechtsorde. Dergelijke waarden gelden voor alle wereldburgers."

PvdA en VVD voelen niets voor het voorstel. Beide partijen vinden dat Defensie meer moet doen om de arbeidsvoorwaarden voor BBT'ers (beroepssoldaten bepaalde tijd) te verbeteren. "Defensie moet gewoon concurreren op de arbeidsmarkt, net als alle andere bedrijven", zegt PvdA-defensiespecialist Zeilstra. Zijn collega Van den Doel (VVD): "Aan de arbeidsvoorwaarden van Defensie kan nog wel het een en ander worden verbeterd. Dat debat gaan we voeren." Volgens het Kamerlid Van der Knaap (CDA) gaat het voorstel van Clingendael voorbij aan de eerste taakstelling van het leger: de verdediging van het eigen (NAVO- )grondgebied. Het CDA vindt dat de wervingsproblematiek laat zien dat er meer geld naar Defensie moet. Harrewijn (GroenLinks) is "niet enthousiast", maar niet "in principe tegen". "Voorwaarde zou wel moeten zijn dat buitenlandse recruten uitzicht krijgen op de Nederlandse nationaliteit. Vechten voor Nederland betekent rechten ín Nederland."

De defensievakbonden AFMP en VBM/NOV reageren ronduit afwijzend. "Een voorstel dat geboren lijkt aan de borreltafel", aldus VBM-voorzitter Golsteijn. "Ik weet niet waar ze bij Clingendael mee bezig zijn", zegt AFMP-voorzitter Snoep. Het departement wil geen officiële reactie geven. Plaatsvervangend chef-defensiestaf A. van Baal was gisteravond op een bijeenkomst van de Atlantische Commissie in Den Haag echter afwijzend. "We moeten gewoon laten zien dat Defensie een verdomd goede werkgever is."


Zie ook:

Clingendael wil buitenlanders in krijgsdienst (25 januari 2000)

NRC Webpagina's
26 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)