U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Beursgang van Internet-dochter Telekom

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 26 JAN. Deutsche Telekom, Europa's grootste telecombedrijf, brengt in april zijn Internetaanbieder T-Online naar de beurs. Met de beursgang wil het Duitse bedrijf toekomstige overnames op het gebied van Internet en mobiele telefonie bekostigen.

Analisten verwachten dat de waarde van T-Online door de beursgang fors zal kunnen toenemen, gezien de grote vraag bij beleggers naar Internetfondsen. T-Online is na America Online (AOL) de grootste Internetprovider ter wereld en met afstand de grootste van Europa. De waarde van T-Online wordt geschat op 30 tot 40 miljard euro (66 tot 88 miljard gulden). Daarmee wordt T-Online in ieder geval het grootste Internetbedrijf van Europa. Beleggers reageerden enthousiast op het nieuws. Het aandeel van Deutsche Telekom steeg met 2,5 procent tot 66,01 euro.

Ongeveer 10 procent van de aandelen van T-Online, zo'n 100 miljoen stuks, wordt in de handel gebracht. In de toekomst wordt dit uitgebreid tot 49 procent van de aandelen, aldus bestuursvoorzitter Ron Sommer van Deutsche Telekom. Hij kon niet zeggen op welke termijn dit zal gebeuren. De inschrijving zal waarschijnlijk plaatshebben in de eerste twee weken van april. Ongeveer de helft van de aandelen is bedoeld voor particuliere beleggers.

T-Online heeft 4,2 miljoen aansluitingen en is de snelstgroeiende divisie van Deutsche Telecom. Het Duitse telecombedrijf haakt in op het succes van andere Internetbedrijven die recent naar de beurs zijn gegaan. Zo is de beurswaarde van Terra Networks (een dochter van het Spaanse Telefónica) verachtvoudigd sinds de beursgang in november vorig jaar, het Italiaanse Tiscali verzevenvoudigde en het Britse Freeserve verdrievoudigde in waarde.

Volgens analist Bert Siebrand van de SNS-bank is er op de Europese beurzen enorm veel behoefte aan Internetfondsen. "Dat blijkt wel uit de duizelingwekkende waardering van Terra Networks."

Deutsche Telekom gaat de diensten van T-Online, dat hoofdzakelijk in Duitsland actief is, ook buiten Europa aanbieden. Door de concurrentie op de thuismarkt is de nettowinst van Deutsche Telekom afgelopen jaar fors gedaald, met 45 procent tot 1,2 miljard euro. De omzet bleef steken op 35,3 miljard euro. Later dit jaar wordt ook T-Mobil, de divisie voor mobiele telefonie, naar de beurs gebracht.

Volgens Wolfgang Keuntje, topman van T-Online, groeit het klantenbestand van zijn bedrijf met 200.000 aansluitingen per maand. Het bedrijf had vorig jaar een omzet van 460 miljoen euro.

NRC Webpagina's
26 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)