U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Winstval en dalende omzet voor Compaq

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 26 JAN. Compaq moet door de tegenvallende verkoop van pc's alle zeilen bijzetten om zijn positie als marktleider te behouden. Gisteren presenteerde de computerfabrikant opnieuw tegenvallende kwartaalcijfers.

Wereldwijd spant Compaq wat betreft marktaandeel nog steeds de kroon, maar in de Verenigde Staten is het bedrijf uit Houston in het laatste kwartaal van 1999 voorbijgestreefd door concurrent Dell. Compaq ondervindt veel last van goedkopere computers die via Internet worden aangeboden.

De kwartaalcijfers waren overigens minder slecht dan analisten op Wall Street hadden verwacht. Het bedrijf lijkt te herstellen van een periode van verhevigde concurrentie, prijsoorlogen en wanbeleid. Vorige zomer moest de toenmalige bestuursvoorzitter Eckhard Pfeiffer het veld ruimen na dramatische cijfers in het eerste kwartaal.

Pfeiffers opvolger, Michael Capellas zei gisteren dat de verkoop van pc's begint aan te trekken. Capellas verwacht dat de computerdivisie, goed voor 30 procent van de omzet, aan het einde van 2000 weer winstgevend is.

In het vierde kwartaal kelderde de nettowinst van Compaq met 56 procent tot 332 miljoen dollar. De omzet daalde met 4 procent tot 10,5 miljard dollar. De resultaten werden enigszins omhoog gestuwd door eigen beleggingen (los van de computerverkoop), waarmee 50 miljoen dollar winst werd geboekt. Het aandeel daalde gisteren met 6 procent tot 31 dollar. Een jaar geleden kostte een aandeel 49 dollar.

Het aandeel Compaq is aantrekkelijk geworden voor beleggers die denken dat het bedrijf zal herstellen. Dat optimisme is gebaseerd op de cijfers voor héél 1999. Vorig jaar werd 569 miljoen dollar winst geboekt, tegenover 2,7 miljard dollar verlies het jaar daarvoor. Compaq zag de omzet in 1999 stijgen met 24 procent tot 38,5 miljard dollar.

NRC Webpagina's
26 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)