U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
RPF

GPV

ChristenUnie


RPF en GPV samen en apart in ChristenUnie


De christelijke partijen RPF en GPV besloten dit weekend te 'uniëren'. De nieuwe ChristenUnie heeft een gezamelijke kieslijst en fractie, maar het samengaan mag niet worden geforceerd.

Door onze redacteur GIJSBERT VAN ES

EDE, 24 JAN. De nieuwe naam luidt: de ChristenUnie. De kleine christelijke partijen RPF en GPV zijn afgelopen zaterdag tot een nieuwe politieke formatie 'geünieerd', zoals het samengaan in deze kring wordt genoemd. Het woord 'fusie' is met nadruk verboden. RPF en GPV blijven vooralsnog als zelfstandige partijen voortbestaan: wijs geworden door een rijke traditie van scheurmaken en moeizaam 'samenspreken' in gereformeerde (vrijgemaakt) en reformatorische kring.

Het beginsel van 'samen en toch apart' komt tegemoet aan gevoeligheden die vooral leven in GPV-kring. Zaterdag, op simultane partijbijeenkomsten van RPF en GPV in Ede, onderstreepten afgevaardigden van diverse GPV-kiesverenigingen dat de samenwerking in de unie vooral niet mag worden geforceerd. Het GPV kent een cultuur van bescheidenheid en innerlijke geloofsbeleving, terwijl de RPF een extroverter, evangeliserender traditie heeft. Veel GPV'ers zullen moeten wennen aan luidruchtige RPF'ers. Uiteindelijk stemden slechts vijf van de ruim 170 GPV-kiesverenigingen tegen de unie. Bij de RPF werd het samengaan zonder tegenstem aanvaard.

De politiek leider van het GPV, het Tweede-Kamerlid Schutte, noemde de uitslag van de stemming "een bevestiging van de voorzichtige koers die is uitgezet". Volgens Schutte "zou een voorstel tot volledige fusie misschien wel een meerderheid hebben behaald, maar de steun zou niet zo overweldigend groot zijn geweest als de instemming die de unie nu heeft gekregen". Schutte, Kamerlid sinds 1981, overweegt zichzelf bij de volgende verkiezingen niet herkiesbaar te stellen. Hij toonde zich "dankbaar" dat hij aan de oprichting van de unie "heeft mogen bijdragen". Schutte beschouwt deze als een "mooi sluitstuk" van zijn mogelijk laatste fase in de actieve politiek.

RPF-leider Van Dijke maakt naar verwachting de meeste kans te worden gekozen tot de eerste lijsttrekker van de ChristenUnie. Hij wil de nieuwe partij, die bij de eerstkomende Kamerverkiezingen met één kandidatenlijst uitkomt en na de verkiezingen één fractie in de Kamer zal vormen, profileren als "een christelijk-sociale partij". Van Dijke verwacht twee drie zetels extra te behalen, bovenop de vijf die RPF en GPV nu in de Tweede Kamer bezetten. Bij een opiniepeiling van het bureau NIPO tekende zich dit weekeinde al een winst van één zetel af.

Het tweede fractielid van het GPV in de Kamer, Van Middelkoop, toonde zich zaterdagmiddag teleurgesteld over de naam ChristenUnie. "Een vlekje op deze dag", volgens Van Middelkoop. "Niets in de naam verwijst naar een politiek beginsel. Voor hetzelfde geld zou achter deze naam een christelijke studievereniging of opwekkingsvereniging schuil kunnen gaan. De naam wijst mij te veel naar personen en klinkt mij te hovaardig in de oren. Alsof mensen die op ons stemmen betere christenen zouden zijn dan christenen die op andere partijen stemmen."

De naam ChristenUnie is geselecteerd na raadpleging van marketing- deskundigen. Uitgangspunt daarbij was dat de volledige naam moet kunnen 'inburgeren' in het algemene spraakgebruik. Een nieuwe partij die met een afkorting wordt aangeduid, kan zich moeilijker bij het brede publiek profileren, zo heeft marktonderzoek uitgewezen.

Ter introductie van de nieuwe partij las GPV-voorzitter Cnossen zaterdagmiddag uit Romeinen 12, het hoofdstuk dat voorafgaat aan de brief van de apostel Paulus over geloof en staatsgezag. Volgens Cnossen is Romeinen 12 te lezen als 'een politiek program' voor de ChristenUnie: "Loop niet mee in het gareel van deze wereld. (...) Overwin het kwade door het goede."

RPF-voorzitter Van Daalen kondigde aan dat de unie van RPF en GPV "kwaliteit en duurzaamheid van de samenleving wil stellen tegenover meer en sneller. We zullen ons verzetten tegen een politiek van achterkamertjes en materialistisch opportunisme", aldus de RPF- voorzitter.

Eind mei moet voor het eerst een 'unie-parlement' bijeenkomen om een partijbestuur te kiezen. De wetenschappelijke bureaus van RPF en GPV worden met onmiddellijke ingang gefuseerd.

RPF en GPV tellen samen circa 26.000 leden, waarmee zij in ledental de vierde politieke formatie van Nederland vormen.


Zie ook:

Nieuwe unie in christelijke hoek (21 oktober 1999)

NRC Webpagina's
24 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)