U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
FDA

Therapie met genen gestaakt na dode

Door onze redactie wetenschappen
ROTTERDAM, 24 JAN. De Amerikaanse overheid heeft acht experimenten met gentherapie aan het Institute for Human Gene Therapy aan de University of Pennsylvania stopgezet nadat daar in september een proefpersoon overleed. De Food and Drug Administration (FDA), de Amerikaanse organisatie die nieuwe medicijnen en voeding op veiligheid en werkzaamheid beoordeelt, beschuldigt onderzoeker dr. James Wilson ervan het onderzoeksprotocol te hebben geschonden.

De 18-jarige Jesse Gelsinger is de eerste patiënt-proefpersoon die aan de gevolgen van gegeven gentherapie overleed. Ongeveer 5.000 patiënten, vooral in de VS en West-Europa, hebben inmiddels deelgenomen aan 350 klinische experimenten met gentherapie. Gelsinger leed aan een erfelijke stofwisselingsziekte (ornithine transcarbamylase deficiëntie) die ophoping van ammoniak in de lever tot gevolg heeft. Zo'n patiënt is, afhankelijk van wat hij gegeten heeft, sloom en snel geïrriteerd, hij kan flauwvallen en in coma raken. Een speciaal eiwitarm dieet voorkomt de verschijnselen. De gentherapie, die vorig jaar in een experimentele fase kwam, moet de ziekte genezen.

Gelsinger deed mee aan een fase I-onderzoek, een standaardprocedure bij eerste toediening van medicijnen aan mensen, waarbij de verdraagbare dosis wordt gezocht. Het gen was verpakt in het DNA van een verzwakt adenovirus. Adenovirussen zijn de werkpaarden van de gentherapie. Het zijn gewone verkoudheidsvirussen. De verzwakte virussen worden als geheel onschadelijk, maar matig werkzaam beschouwd. Jesse Gelsinger ontwikkelde echter een massale afweerreactie. Hij raakte in coma en stierf vier dagen later. De FDA verwijt de onderzoekers dat ze te snel een zeer hoge dosis hebben toegediend. Ook de toedieningswijze was niet volgens protocol. De onderzoekers hebben bovendien verzuimd de toxische reacties van twee eerdere proefpersonen te melden.

NRC Webpagina's
24 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)