U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Officiële site van de Australian Open

The Williams Sisters, fansite over Serena en Venus Williams

Profiel van Serena Williams, van ESPN

Kournikova.com, officiële site

Anna Kournikova Web Ring, lijst van fansites over Kournikova


Sexy uiterlijk trekt meer aandacht dan prestaties

Door onze redacteur ROBERT MISSET
MELBOURNE, 24 JAN. Voor het laatst gunde Serena Williams de talrijke fotografen op de Australian Open vanochtend een blik op haar volumineuze boezem bij het serveren. Nauwelijks voorbereid verscheen de 19-jarige US Open-kampioene in Melbourne, waar ze de indruk wekte slechts haar nieuwe tennisjurk te willen promoten. De jongere zus van de geblesseerd in Amerika achtergebleven Venus deelde zelfs foto's uit aan haar fans waarop ze in de nieuwste creatie van haar kledingsponsor Puma staat afgebeeld. Zonder gne voedde Serena Williams het voyeurisme in het vrouwentennis, want alleen voor haar nietsverhullende outfit werd ze overladen met complimenten.

Ook in haar vierde partij toonde Williams een schrijnend gebrek aan wedstrijdritme. In een beschamende vertoning op baan 1 hoefde Elena Likhovtseva de bal slechts in het spel te houden om de Afro-Amerikaanse atlete tot fouten te verleiden. In twee bizarre sets (6-3, 6-3) werd de misplaatste arrogantie van de nummer 4 van de wereldranglijst genadeloos afgestraft door een lange Russin die steevast in de schaduw van haar landgenote Anna Kournikova opereert.

Maar de diva van de WTA Tour - door haar nieuwe coach Eric van Harpen liefkozend 'mijn kleine koningin' genoemd - bewees in Melbourne eens te meer dat seks bij haar beter verkoopt dan tennis. Wimbledon-kampioene Lindsay Davenport had aan twee sets (6-4 en 6-3) voldoende om de hype rond Kournikova te smoren. De Australiërs hadden namelijk gesmuld van de verhalen over haar vermeende relatie met Mark Philippoussis, die overigens door beiden werd ontkend.

Het lichaam van Kournikova staat jaarlijks garant voor 20 miljoen dollar aan sponsorinkomsten, want overal ter wereld koesteren de multinationals zich aan haar sensuele uitstraling. Om dat imago te benadrukken, sloot Octogon, het managementbureau van Kournikova, onlangs een contract af met de firma Berlei, die nu de sportbeha's levert van de aantrekkelijke Russin. Die aanbieding kreeg Kournikova overigens al toen ze pas 14 jaar oud was, maar - toppunt van hypocrisie - het leek haar managers toen nog niet gepast de sexappeal van Kournikova ten volle uit te buiten.

Op de tennisbaan verlopen de zaken van de Kournikova BV echter minder florissant. Zolang de nummer 12 van de WTA-ranking nog geen toernooi heeft gewonnen, worden miljoenen dollars in gebakken lucht geïnvesteerd. De familie Williams kan tenminste pronken met de grandslamzege van Serena, maar de donkere atlete bekommert zich de laatste tijd meer om haar uiterlijk dan om het tennis. Grijnzend vertelde titelverdedigster Martina Hingis, die vandaag de kwartfinales bereikte door na Molik (6-2 en 6-3) ook Testud in twee sets (6-1 en 7- 6) te verslaan, dat ze alleen had genoten van de jurk van haar grote rivale.

Aan iedereen die het wilde horen, vertelde Serena dat ze wilde tennissen in een pakje dat ze op ook straat kon dragen. De diep uitgesneden zwarte top op de rode rok en haar felrode schoenen met een zwarte streep op de zijkanten leidden de aandacht slechts even af van het miserabele spel van Williams. Met 32 onnodige fouten versloeg Serena Williams in feite zichzelf en verdwenen was de spontaniteit na haar afgang tegen Likhovtseva. Serena trok de pet diep over haar gezicht om maar niemand aan te hoeven kijken en mompelde op bittere toon dat ze zichzelf niet had herkend.

Kournikova nam afscheid in stijl door een slechte actrice te imiteren. Met een geforceerde glimlach op het gezicht verklaarde mooie Anna dat ze op de goede weg was. In financieel opzicht zeker. Tientallen miljoenen guldens heeft de nieuwe hoofdsponsor Sanex gestoken in het circuit van de Women's Tennis Association (WTA) en nog is het niet genoeg voor de jonge vedetten van het vrouwentennis. In een venijnige column in het dagblad The Australian constateerde de voormalige Wimbledon- kampioen Pat Cash dat "kinderen in deze krankzinnige sport wel moeten ontsporen".

Hij vond het beste voorbeeld dicht bij huis. Ronduit pijnlijk was de reactie van de pas 16-jarige Jelena Dokic na haar nederlaag in de eerste ronde van de Australian Open tegen de Hongaarse Kuti-Kis. Dokic verklaarde zonder een spier te vertrekken dat ze had verloren van een "speelster die niets voorstelt en van wie we verder nooit meer iets zullen horen". Dokic zou wel eens gelijk kunnen hebben. Maar het naar Australië uitgeweken talent uit Servië maakte zich pas echt belachelijk, toen ze de WTA ervan beschuldigde te sjoemelen met de lotingen op grandslams.

Haar omstreden vader Damir - die voorzitter zou kunnen worden van de Idiote Vaders Club met als prominente leden de vaders van Graf, Pierce, Lucic en Capriati - sterkt zijn dochter slechts in haar curieuze gedrag. Volgens Pat Cash bewees de opwinding rond Dokic dat de WTA en de managementbureaus hun speelsters beter moeten begeleiden. "Tennis is niet realistisch. Het is de meest ongezonde wereld om als kind in op te groeien", concludeerde Cash.

"In het tennis worden genialiteit en waanzin door een dunne draad met elkaar verbonden. John McEnroe heeft erop gebalanceerd, net als Andre Agassi nu. Tennissers hebben tegenwoordig een grote staf om zich heen verzameld. Maar sportpsychologen maken er geen deel van uit. De managementbureaus zijn niet geïnteresseerd in het welzijn van de spelers, maar alleen in geld. Dat is hét probleem van de tennissport."

De moeders houden hun tennissende kinderen voorlopig beter in de hand dan de vaders. Wat is Martina Hingis zonder mama Melanie Molitor? Van haar heeft de nummer 1 van de wereld geleerd dat "tennis in feite het simpelste is wanneer je als kind deze wereld betreedt, daarbuiten heb je goede adviseurs nodig om je staande te houden". Het dilemma van de WTA is echter dat het imago van de - vaak te vroeg gelanceerde - talenten juist wordt bepaald door hun gedrag buiten de intimiteit van een tennisbaan.

NRC Webpagina's
24 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)