U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Amerikaans ministerie van Financiën

Japans mninisterie van Financiën (Engelse versie)


G-7 wil meer evenwicht in groeicijfers

Door onze correspondent HANS VAN DER LUGT
TOKIO, 24 JAN. Er dient meer evenwicht te komen in de sterk uiteenlopende economische groeicijfers van de grote industrielanden. Dat staat in een gezamenlijke verklaring van de zeven grootste industrielanden (G-7). De ministers van Financiën van de G-7 waren zaterdag in Tokio bijeen. Het belangrijkste punt voor gastland Japan, de steeds duurder wordende yen, komt er in de verklaring bekaaid af. Het stijgen van de yen is een Japanse zorg, zo staat in de verklaring. Pas in tweede instantie zeggen de overige G-7-landen die zorg te delen.

De Amerikaanse minister Lawrence Summers weigerde na afloop in te gaan op de vraag of de VS bij toekomstige stijging van de yen een Japanse interventie zullen steunen.

De afgelopen herfst heeft Japan unilateraal geprobeerd de yen-koers te drukken. Er was vandaag geen grote verandering van de koers van de yen. Een verwijzing naar de verzwakte euro ontbrak in de G-7-verklaring.

Kritiek op de gang van zaken in de VS klinkt door in het gestelde doel voor het land: vergroting van de besparingen. De VS beloven hun best te doen de zeer lage besparingen op te krikken, dat wil automatisch zeggen dat de extreem hoge particuliere consumptie enigszins moet worden afgeremd. Minister Summers wilde na afloop niet ingaan op vragen over de hoog gestegen Amerikaanse aandelenkoersen, maar de uiterst lang aanhoudende economische groei en jubelende beursstemming in de VS baren de Amerikanen zorgen.

"Ik vertrouw erop dat de Amerikaanse autoriteiten, met name de Federal Reserve, toekomstige risico's voor hun rekening nemen", zei de gouverneur van de Franse centrale bank, Jean-Claude Trichet. De Japanse minister Kiichi Miyazawa noemt de huidige Amerikaanse beurskoersen een "zeepbel", een visie die wijd verspreid is in Japan dat nog steeds lijdt onder het spatten van de eigen 'zeepbel' tien jaar geleden.

Kritiek op Japan klinkt door in de constatering dat een "aanhoudend economisch herstel nog steeds niet is verwezenlijkt". "Maatregelen voor versterking van het financiële stelsel en structurele hervormingen blijven belangrijk" voor Japan.

De zeven constateren dat in Europa het herstel op gang is gekomen maar dat ook de Europeanen moeten blijven werken aan structurele hervormingen om de groei te versterken. Met name ligt er nog een taak in de bestrijding van de hoge werkloosheid. Zeer bescheiden lof was er voor enige verbeteringen in de Russische economie. De Russische regering wordt opgeroepen te werken aan transparantie, institutionele hervormingen en de strijd tegen corruptie en het witwassen van geld. Financiële misdaad zal ook een belangrijk onderwerp zijn op de bijeenkomst van regeringsleiders van de 'zeven', komende zomer.

NRC Webpagina's
24 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)