U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Schaatssite van Sanex

Ritsma Europees kampioen ondanks tegenwind

Door onze redacteur WARD OP DEN BROUW
HAMAR, 17 JAN. Voor de zesde keer werd Rintje Ritsma gisteren in Hamar Europees kampioen allround, maar niet eerder kostte die titel hem zoveel moeite. Voor zijn gevoel was de Friese schaatser in het Vikingschip aan een Noorse hinderlaag ontsnapt. Aan de ene kant was er de sportieve concurrentie van de Noorse allroundkampioen Eskil Ervik, op de afsluitende 10.000 meter kampte hij enkele ronden letterlijk met tegenwind.

Ervik zag zijn kansen op de titel tijdens een teleurstellende tien kilometer (13.39,91 minuut) in rook opgaan. Met een toptijd had de 25- jarige Ervik voor het eerst sinds 1991 (Johann Olav Koss) het Europees kampioenschap in Noors voordeel kunnen beslissen. Uitgerekend in zijn woonplaats Hamar. Overtuigend won Ervik zaterdag de vijf kilometer en dat schiep hoge verwachtingen voor zijn tien kilometer.

Terwijl hij op een bankje uitrustte van zijn inspanningen op de tien kilometer en zag hoe voor zijn neus de Nederlanders Postma en Ritsma werden weggeschoten, kon Ervik alleen nog maar hopen dat zijn grootste concurrent Ritsma zou instorten. Dat gebeurde niet en het kampioenschap leek beslist. Maar na 6.000 meter kreeg Ritsma bij het uitkomen van een bocht op één van de twee rechte stukken echter plotseling last van "een koude tegenwind". Al snel zag hij dat in een hoek van het Vikingschip een deur openstond.

Op het andere rechte stuk schreeuwde hij coach Geert Kuiper in het voorbijgaan toe dat er een deur openstond, maar de noodkreet van Ritsma ging verloren in het gejoel van de ongeveer 7.500 toeschouwers. "Ik dacht eerst even dat hij niet meer wist op welk schema hij reed, pas later begreep ik waar hij het over had", zei Kuiper. "Ook in trainingen voel je meteen als er een deur openstaat. Van tevoren hadden we het er nog over dat die Noren niet moeten lopen kloten me die deuren."

Een dokter van de Nederlandse ploeg sloot de deur en bleef er voor de zekerheid bij waken. "Maar toen had ik er al twee ronden last van gehad", zei Ritsma, die opzet bij de Noren vermoedde in een poging hem van de Europese titel af te houden, in het voordeel van Ervik. De Fries zag ook een oorzakelijk verband met zijn oplopende rondetijden in die fase van de rit. Toen de deur dicht was, gingen Ritsma's rondetijden weer naar beneden. Mocht van een bewuste sabotage van Noorse kant sprake zijn geweest, dan sorteerde die het tegenovergestelde effect. Ritsma won de rit van Postma in 13.42,48, met een marge van vijf seconden op Ervik. "Onder het schaatsen heb ik me zo kwaad gemaakt en dat zorgde weer voor een extra adrenalinestoot. Tijdens de Olympische Spelen hadden we ook al het vermoeden dat er zoiets gebeurde." Sindsdien houden Nederlandse hulpposten volgens Ritsma de deuren in het Vikingschip in de gaten als daar wordt geschaatst. Namens Ritsma kaartte KNSB- topsportcoördinator Krook de kwestie aan bij de Internationale Schaatsunie.

"Je moet hier wel opletten", sprak een wantrouwende Ritsma. "Misschien doen ze de ijsmachines uit waardoor het ijs minder goed glijdt. Weet jij veel?"

Ids Postma, die achter Ervik eindigde en brons won, had geen tegenwind gevoeld, maar kon zich opeens wel herinneren dat er op zaterdag tijdens de fabelachtig snelle 500-meterrit van Adne Søndral (35,72) ook een deur openstond. Daarmee zette Postma de zege op die afstand van de Noor in een kwaad daglicht. "Af en toe gaat er hier een deur open, maar dat is ook wel eens in ons voordeel", relativeerde Postma. Coach Kuipers probeerde de commotie in de 'open-deur-zaak' te bagatelliseren door zoveel mogelijk journalisten wijs te maken dat er sprake was van een geslaagde grap.

"Een unfaire en onredelijke suggestie van Ritsma", vond vanochtend Erling Olav Tvedten, woordvoerder van de EK-organisatie. "Er heeft misschien een deur open gestaan, maar van sabotgae is absoluut geen sprake."

Op de voor hem vertrouwde eerste plaats besloot Ritsma de eerste dag. Na de 500 meter en de vijf kilometer bedroeg zijn voorsprong in het tussenklassement op Ervik slechts één seconde. De 1.500 meter zou van cruciale betekenis worden, wisten de twee favorieten. In een directe confrontatie slaagde de Nederlander er op de schaatsmijl echter niet in de Noor van zich af te schudden. In de laatste bocht leek Ervik zijn rivaal voorbij te gaan, maar Ritsma kwam na een tempoversnelling als eerste over de streep.

"Daarom heb ik hier vooral van die laatste 100 meter genoten", sprak Ritsma's coach Kuiper. "Juichen deed ik pas na de laatste bocht op de tien kilometer. Alleen een val had nog roer in het eten kunnen gooien."

Postma vormde al vanaf zijn teleurstellende 500 meter op zaterdagochtend geen serieuze bedreiging meer voor Ritsma. Duidelijk zichtbaar hield de pupil van bondscoach Henk Gemser in de laatste bocht in, uit angst net als op die afstand tijdens het vorige EK onderuit te gaan. Dat kostte Postma vorig seizoen als regerend wereldkampioen een startplaats bij de WK allround. "Ik had problemen bij de kruising en de één na de ander vloog er op de 500 meter af dat ik dacht: laat ik proberen goed door de bocht te komen." Op de wissel werd Postma naar eigen zeggen opgehouden door Ervik. De Noor ontkende en adviseerde de Nederlander zich beter op de laatste binnenbocht te concentreren. Met een bord met daarop de Noorse vertaling voor 'naar buiten' (gA ut) had bondscoach Gemser Ervik willen aansporen op de kruising zo snel mogelijk van de binnen- naar de buitenbaan te gaan. Krook ontraadde die ongebruikelijke actie, zodat Gemser zich ertoe beperkte voor de wedstrijd aan de Noorsew coach Karlstad te vragen of hij Ervik zo snel mogelijk naar de buitenbaan wilde laten gaan. Karlstad gaf aan dat even ongebruikelijke verzoek geen gehoor.

In Hamar beleefde de derde Nederlandse deelnemer In Hamar een glansrijk EK-debuut. Sicco Janmaat eindigde als achtste en stelde daarmee de derde Nederlandse startplaats voor het WK in Milwaukee veilig. Hij verbeterde zijn persoonlijke records op de 500, 1.500 en 5.000 meter. De 21- jarige schaatser uit de ploeg van Gerard Kemkers bleek een waardige vervanger van Gianni Romme, de Nederlands kampioen allround die het EK wegens griep aan zich voorbij moest laten gaan.

Op het nippertje pareerde Anni Friesinger gisteren de verrassende aanval die haar landgenote Gunda Niemann op de slotafstand van de EK allround had gelanceerd. Vanuit een vrijwel kansloze positie voor het kampioenschap verraste de 33-jarige Niemann in Hamar met een wereldrecord op de vijf kilometer (6.56,84 minuut) en greep ze zowaar bijna haar achtste EK-titel. Friesinger reed in de laatste rit net snel genoeg om even later de hoogste plaats op het podium te kunnen beklimmen. Ze won de titel met het kleinst mogelijke verschil. Na vier afstanden bedroeg het verschil met Niemann slechts 0,026 seconde.De Nederlands kampioene allround Renate Groenewold zette haar weg naar de wereldtop voort door in het Vikingschip een bronzen medaille te winnen. Vorig jaar maakte de 23-jarige schaatsster uit de ploeg van Gerard Kemkers in Heerenveen met een zevende plaats haar EK-debuut. Met een Nederlands record (4.05,44) won ze zaterdag de 3.000 meter.

NRC Webpagina's
17 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)