U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Apollo 13

EDO DIJKSTERHUIS
De publieke belangstelling voor de lancering van maanvlucht Apollo 13 op 11 april 1970 was zo goed als nihil. Minder dan een jaar daarvoor hadden de Amerikaanse tv-kijkers Neil Armstrong al zien golfen op de maan en het nieuwtje was er af. Belangrijker zaken, zoals de oorlog in Vietnam en de studentenprotesten, eisten de aandacht op. Pas toen twee dagen na de lancering een zuurstoftank in het ruimteschip explodeerde en de historische woorden 'Houston, we have a problem' klonken, konden vluchtcommandant Lovell en zijn bemanning rekenen op internationale interesse. Tot 18 april, toen het drietal veilig landde in de Stille Oceaan, zat de halve wereld aan de buis gekluisterd.

Vijfentwintig jaar later bleek het dramatisch potentieel van de vlucht nog altijd hoog. De filmrechten op Lovells memoires waren in no time verkocht. Regisseur Ron Howard (onder meer Willow, Backdraft en Cocoon) spaarde kosten noch moeite om de vlucht van Apollo 13 zo authentiek mogelijk te reconstrueren. Zo waakten Lovell en zijn Nederlandse collega Wubbo Ockels over de juistheid van het ruimtevaartjargon. Het vluchtleidingcentrum in Houston, de Saturnus- raket en de maanlander werden op schaal of ware grootte nagebouwd. De vriestemperaturen in het van elektriciteit verstoken ruimteschip werden nagebootst door op de set de air conditioning maximaal te laten loeien. En de als astronauten optredende Tom Hanks, Bill Paxton en Kevin Bacon maakten maar liefst 612 vrije vallen in een oefenvliegtuig van de NASA (bijgenaamd the vomit comet) om hun gewichtloosheid in beeld te brengen.

Ondanks deze gedetailleerde aandacht voor realisme heeft Apollo 13 het gepolijste karakter van een onmiskenbaar Hollywoodproduct. Dit komt gedeeltelijk door de gestileerdheid van de computereffecten en de kleffe sentimentaliteit waarmee de relatie tussen Lovell en zijn vrouw worden weergegeven. Maar het is vooral het typisch Amerikaanse triomfalisme dat recensenten bewoog de film bij zijn release te kwalificeren als 'ruimtethriller' en 'space-western' en niet als een historisch drama. Uiteindelijk vertelt Apollo 13 het welbekende verhaal van een stelletje all American heroes dat een mislukking weet om te buigen tot een overwinning. En dat alles tegen de achtergrond van de fier wapperende stars and stripes en een dramatisch aanzwellende soundtrack.

Apollo 13 (Ron Howard, 1995, VS), SBS6, 20.30-22.30u.

NRC Webpagina's
17 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)