U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

B E E L D :
Een rondje polder

Maarten Huygen
Mijn portie overleg heb ik weer gehad, afgelopen zondag. Tijdens mijn weekje zonder televisie was ik bijna weer vergeten hoe het soms kan toegaan. In Buitenhof onderhandelde Vara-coryfee Paul Witteman met PvdA-fractievoorzitter Ad Melkert over de toekomst van de Vara.

Kon kameraad Melkert nog iets voor de socialistische omroep betekenen? Kreeg de zendercoördinator niet te veel macht, ten koste van de omroepverenigingen? Echt zo'n kwestie waar de kiezers en Varagids-abonnees van wakker liggen. "Vindt u dat het primaat van de beslissing over de uitzendtijd van een programma komt te liggen bij de Raad van Bestuur van de NOS of bij de omroep?" Het standpunt van Witteman was duidelijk: bij de Vara. Kameraad Melkert zette de lipjes zuinig op elkaar, dribbelde heen en weer, speelde naar achter, naar voren, naar opzij, maar echt duidelijk werd niet waarheen het zou gaan, in ieder geval niet voorwaarts. Ja, de omroep was erg waardevol, maar dat NOS-bestuur ook. En wie gaf nu de doorslag? Nou dat was dus collectief, met omroepen in de raad van toezicht, maar er moest wel een betere balans komen in de wet. Waar bleef de strijdlust van de Internationale? Zaterdagavond werd het gemis aan zendercoördinatie aangetoond: twee lange programma's achter elkaar over terreurbestrijding. Nauwelijks was ik bekomen van de nieuwe Vara- dramaserie over een botuline-aanval in een bioscoop, De geheime dienst of ik viel in een rollenspel van de NPS over een fictieve ontvoeringszaak, Crisis. Twee uur lang zag ik aan tafels hevig bellende en overleggende mensen die met serieuze gezichten de terreur moesten gaan bestrijden. Eerst de acteurs Ger Thijs en Marjolein Beumer in fictieve vergadering over de gifaanval en in de volgende uitzending, misschien wel in diezelfde raamloze studiokamer, de fictieve ontvoering, met Jaap De Hoop Scheffer in de rol van korpschef, Wouter Huibregtsen als collega van de ontvoerde en het hoofd van de recherchebijstand Femke Halsema die haar popelende recherchetroepen in bedwang moest houden en duidelijk naar een sigaret snakte. Na zoveel overleg was ik uitgeput.

Maar goed, Buitenhof ging nog door en daar verschenen Novib- voorzitter Sylvia Borren en de minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Evelien Herfkens. Ter tafel kwam ook zo'n ingewikkeld conflict als dat van het collectief zender-consensus-coördineren. Borren wilde niet dat Foster Parents Plan ook geld zou krijgen van het ministerie en daarover gaat ze een rechtszaak aanspannen. Foster Parents zorgt er namelijk niet voor dat er in die arme landen een "krities, autonoom, maatschappelijk middenkader" werd opgebouwd . Ik dacht dat ze daar medicijnen, waterpompen en zaaigoed nodig hadden. Maar, Herfkens, kijk uit, binnenkort zullen we als kijkers echt te weten komen wat voor mooie werken Novib daar verricht. Dan komt De Nieuwe Omroep vertellen hoe fantastisch onze belastinggelden, giften en loterijbijdragen daar worden besteed. Jubelende autonome middenkaders en swingende walvissen, allemaal dankbaar voor wat wij Nederlanders denken en geven onder leiding van Joop van den Ende.

Zo krijgt de corporatieve omroep steeds meer verenigingen die om coördinatie schreeuwen. Zou het de politiek om "verdeel en heers" gaan? Gisteren zag ik Bart de Graaff een goed woordje doen voor het door hem opgerichte BNN, nu de Kamer daar deze week over beslist. Twee weken geleden legde hij bij Vinger aan de Pols uit hoe hij afgelopen jaar kanker en een beroerte overleefde. Helaas kijken er nauwelijks jongeren naar zijn omroep, wel zestigers, zoals ex-staatssecretaris Aad Nuis, die willen weten wat er onder jongeren leeft. BNN houdt zich onder andere bezig met het treiteren en bedriegen van megasterren in binnen- en buitenland. Mij lijkt dat niet een publieke taak. Bart heeft zich heldhaftig door zijn ziekten geslagen maar verdient hij daarvoor een geheel eigen omroep? Een eigen programma bij Veronica lijkt me meer dan genoeg.

NRC Webpagina's
17 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)