U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Kruisgang

DIRK LIMBURG
De zondagse middernachten op Nederland 1 en 3 liggen voor 3 maanden vast. Bij de VPRO laat Wim Kayzer geleerden en kunstenaars praten over schoonheid en troost. En op het eerste net gaat het tot de paas over de laatste lijdensweg van Jezus en de troost die de hedendaagse mens daarin kan vinden.

De interviewserie 14 Staties is opvallend door zijn lengte, de beknoptheid van de afleveringen - tien minuten - en de vormgeving. De interviews zijn intens en toch terughoudend in beeld gebracht. Meestal observeert de camera in alle rust de geïnterviewde, maar regelmatig gaat het beeld over in een animatie waarin de voortvertellende spreker met vanuit een kruisvorm spelende lijnen en kunstwerken wordt gemengd.

Iedere aflevering laat iemand aan het woord over een moment uit de weg die Jezus aflegde naar de berg waar hij werd gekruisigd. De eerste statie ('de veroordeling') is voor toneelregisseur Theu Boermans van het gezelschap De Trust. Terwijl het beeld voor tweederde gevuld is met zijn gelaat - van voorhoofdsrimpels tot slordig geschoren kin - vertelt hij over de troost die hij bij de dood van zijn vader vond in het katholieke kerkritueel.

Later in de serie wordt de 'troost der wenende vrouwen' (statie 8) uitgediept met kinderen uit een asielzoekerscentrum. Bij 'Christus' derde val' verhaalt bergbeklimmer Bart Vos hoe hij het geloof verloor. Het slot, 'De verrijzenis', laat de vroedvrouw en stervensbegeleidster Rochelle Griffin aan het woord.

14 Staties is gemaakt door Maartje Nevejan en Monique Mulder. Nevejan is acteur en programmamaker en won in 1997 een Gouden Kalf voor haar rol in de vrouwenfilm Broos. Mulder is van opleiding architect en actief als vormgever van nieuwe media.

Bij de serie hoort natuurlijk een website (www.14staties.nl) en verder verschijnen een video en een boek met alle interviews en voorgesprekken. Op paasdag is er een 'gebeurtenis' met kunstenaars en buurtbewoners op de Amsterdamse Nieuwmarkt. En er komt een cd-rom met veel aandacht voor de kruisgang in schilderkunst en muziek. De passie leeft in Nedeland.

Nachtgedachte: 14 Staties, zondag, Ned.1, 0.10-0.20u.

NRC Webpagina's
15 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)