U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
FIFA World Cup

Vasco da Gama

Nexaca


Braziliaanse finale bij WK

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 12 JAN. Met zijn derde treffer in drie duels heeft de Braziliaan Romario de Souza Faria weer een stempel gedrukt op het wereldkampioenschap voor clubteams. De aanvaller van Vasco da Gama hielp zijn elftal afgelopen nacht in Rio de Janeiro aan een 2-1 zege op het Mexicaanse Necaxa.

Door dit resultaat wordt de finale van het WK een Braziliaanse aangelegenheid. Komende vrijdag speelt Vasco da Gama tegen Corinthians, dat zich maandagnacht ten koste van Real Madrid voor de eindstrijd plaatste. Vasco da Gama krijgt in het Maracana-stadion in Rio de Janeiro het voordeel van de thuisspelende ploeg. Corinthians speelde zijn groepswedstrijden in het eigen Morumbi-stadion in Sao Paulo. Als organiserend land mocht Brazilië twee ploegen afvaardigen bij het WK voor clubteams. Dit evenement is het nieuwe paradepaardje van de wereldvoetbalbond FIFA en een tegenhanger van de Champions League, die in 1992 door de Europese voetbalbond UEFA werd geïntroduceerd. De Braziliaanse voetbalbond koos voor twee kampioenen uit 1998. In dat jaar won Corinthians de nationale titel en zegevierde Vasco da Gama bij het Zuid-Amerikaans kampioenschap. In 1999 won Palmeiras dit evenement, beter bekend als de Copa Libertadores. Palmeiras kreeg geen uitnodiging voor het WK.

Vasco da Gama had afgelopen nacht voldoende aan een gelijkspel tegen Necaxa, dat in 1999 winnaar was van de Midden-Amerikaanse voetbaltitel. De Mexicaanse ploeg ging goed van start in een wedstrijd die werd gekenmerkt door wisselende kansen en fraai keeperswerk. Na vijf minuten scoorde middenvelder Aguinaga voor Necaxa. Nog geen zeven minuten later zorgde de Braziliaan Odvan voor de gelijkmaker.

Halverwege de tweede helft profiteerde Romario van een glijpartij van een Mexicaanse verdediger. Met een flitsende demarrage en een uitgekiend schot bracht hij het publiek in vervoering. Even later voorkwam de lat de gelijkmaker voor Necaxa, dat alleen gebaat was bij een overwinning. Na afloop ging Romario op de schouders van zijn ploeggenoot Edmundo, die verrassenderwijs als reserve aan de wedstrijd begonnen was. Het uitzinnige publiek (75.000 toeschouwers) scandeerde het clublied, vrijvertaald: 'Niemand verslaat Vasco in Rio'. Romario is bezig aan zijn tweede voetbaljeugd. De 33-jarige aanvaller werd in november 1999, vlak voor het verstrijken van de transferperiode, overgenomen van Flamengo. Bij deze rivaliserende club had hij na een nachtelijke uitspatting ruzie gekregen met de clubleiding. Voorzitter Santos Silva van Flamengo deed toen een gevoelige en voorbarige uitspraak. "Mijn hart bloedt en schreeuwt, maar het tijdperk Romario is helaas voorbij."

Bij Vasco da Gama, de club waar hij zijn profloopbaan begonnen is, bewijst Romario deze week het tegendeel. Spelend in het shirt met de diagonale streep toont hij zijn bijzondere kwaliteiten. Hij krijgt vertrouwen van trainer Lopez, van wie hij in 1988 afscheid had genomen. Tegen Necaxa miste Romario eerst een paar opgelegde kansen, voordat hij de winnende treffer op zijn naam bracht.

NRC Webpagina's
12 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)