U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
De beerput gaat open

MICHEL KRIELAARS
De formule 'Een dag uit het leven van' levert soms aardige reality-tv op. Zo hebben we de afgelopen jaren een inkijkje gekregen in de wonderlijke wereld van de ambulancebroeder, de politieman, de kantonrechter, de officier van justitie en de deurwaarder. En de voorraadkast onderwerpen is nog lang niet leeg. Tenslotte leent bijna ieder beroep zich voor een boeiende minidocumentaire.

Net5 wil het jaar goed beginnen en kiest voor de schoonmakers van het o zo propere Nederland. Een gouden greep zou je zeggen, want er wordt wat afbevuild tegenwoordig. En als de boel ondergekotst, volgepoept, beschimmeld of gewoon overvol is en de volksgezondheid van de vervuilers gevaar loopt, staan er zo'n 180.000 mannen en vrouwen klaar om alles op te ruimen.

Toch houd je aan de eerste aflevering van 'Het vuile werk' niet de indruk over dat je met opgestroopte broekspijpen in een beerput hebt gestaan. De camera volgt weliswaar de gemeentelijke vuilvissers van Utrecht en de schoonmakers van Ahoy, maar veel komen we over hen niet te weten. Daarvoor wordt de informatie te fragmentarisch en beperkt opgediend. De vuilnisvisser houdt van zijn vrijheid en de schoonmaakster is blij als ze weer naar haar werk mag, dat bestaat uit het poetsen, boenen en schrobben van de gigantische Ahoy-hallen, die jaarlijks 130 keer door een feestvierende menigte worden verbouwd. En afgezien van wat logistieke gegevens - zoals het aantal fietsen dat in de Utrechtse grachten wordt gedumpt en de hoeveelheid bier die de Ahoy-gangers drinken - maakt het geheel weinig indruk.

De hoofdmoot van de eerste aflevering gaat echter over een 49-jarige vrouw, die aan een pathologische verzamelwoede lijdt en geen afstand kan doen van de spullen waarmee ze binnen de kortst mogelijke tijd haar eensgezinswoning in Flevoland heeft omgetoverd in een regionaal filiaal van het Waterlooplein. Ze dreigt haar huis te worden uitgezet door de woningbouwvereniging als ze de boel niet opruimt. De GGD en het Leger des Heils zijn ingeschakeld om haar te helpen 1780 kilo vuil te verwijderen. Het loopt uit op een verbaal gevecht tussen hulpverleners en bewoonster om wat mag blijven en wat per se met de vuilnisman mee moet.

De vrouw, een geval uit de sociale psychiatrie, kan maar met grote moeite afstand doen van haar bezit - nee, niet mijn Suske-en-Wiske- boeken, niet dat beertje, dat is nog van mijn zoontje, niet dat nog ingepakte fotoalbum, niet die stofzuigerzakken, niet die 'nieuwe' panty. En juist hier schieten de makers van 'Het vuile werk' schromelijk tekort. De vrouw heeft inmiddels zoveel cryptische opmerkingen gemaakt over haar leven en haar kinderen, dat je helemaal niet meer geïnteresseerd bent in de activiteiten van de 'opruimers', maar wel in de geschiedenis van de bewoonster van het huis. Een toelichting door een psychiater was dan ook meer op zijn plaats geweest. Door een dergelijke omissie heeft de eerste aflevering van 'Het vuile werk' iets van een rariteitenkabinet. De voor een volgende aflevering aangekondigde 'opruiming' van een seksboerderij na een parenavond doet het ergste vermoeden voor de rest van de serie.

Het vuile Werk, Net5, 22.30-22.55u.

NRC Webpagina's
12 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)