U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Securities and Exchange Commission

Tokyo Joe


Oplichters vinden weg op Internet


Op Internet duiken steeds vaker zogenaamde goeroes op die klanten met frauduleuze berichten en voorstellen geld uit de zak proberen te kloppen. Deze week klaagde de Amerikaanse toezichthouder SEC voor het eerst zo'n goeroe, Joe Park alias Tokyo Joe, aan.

Door een onzer redacteuren

ROTTERDAM, 8 JAN. Het welkomstwoord op de website van de Amerikaanse beleggingsadviseur Tokyo Joe is ontnuchterend. "Momenten van glorie, verlangens, rijkdom: uiteindelijk blijkt alles een illusie." Een indrukwekkend staaltje zelfkennis, want eerder deze week is tegen de eigenaar van de website, Internet-goeroe Joe Park, een klacht ingediend wegens mogelijke fraude.

Volgens de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), die toezicht houdt op de financiële handel en wandel op Wallstreet, heeft Park aan zijn klanten de aankoop geadviseerd van aandelen die in zijn eigen bezit waren. Volgens de aanklacht prees Park vorig jaar februari aandelen van Videonics aan om deze even later met flinke winst door te verkopen. Zijn klanten wisten niets van deze belangenverstrengeling. De Amerikaan van Zuid-Koreaanse afkomst zou bovendien 100.000 aandelen van DCGR Internationale Holdings hebben ontvangen als betaling voor het aanprijzen van de aandelen van deze importeur van sigaren.

Joe Park, voorheen eigenaar van een keten Mexicaanse burrito-restaurants in Manhattan, ontdekte de mogelijkheden van Internet in 1995. Hij riep zichzelf uit tot 'beleggingsadviseur' en opereerde twee jaar later op de Internetpagina's van Silicon Investor en Raging Bull, twee belangrijke chatrooms (elektronische discussiegroepen) waar druk wordt gebabbeld over de aandelenkoersen. Later begon hij vanuit zijn huis in New York zijn eigen site, Tokyo Joe's Societe Anonyme, waar speculanten tegen betaling - 200 dollar per maand - worden ingewijd in beursgeheimen.

De Societe Anonyme telde in mei vorig jaar 3800 leden. Tussen juli 1998 en juni 1999 ontving Park, die werkt onder de pseudoniemen Tokyo Joe of TokyoMex, meer dan 1,1 miljoen dollar entreegeld. Volgens de aanklacht van de SEC heeft Park ook gelogen over zijn eerdere beursprestaties en komen zijn adviezen vooral ten goede aan zijn eigen aandelenportefeuille. Het zou, aldus de SEC, om honderdduizenden dollars gaan.

Volgens de Amerikaanse toezichthouder staat het geval van Tokyo Joe niet op zichzelf. "Internet is getuige van een forse toename van websites die worden beheerd door zelfverklaarde investeringsgoeroes", aldus Richard Walker van de SEC. Deze vorm van fraude zou zich snel verspreiden via 'junk-mail', on-line nieuwsbrieven, elektronische chatrooms en websites. Volgens de SEC leent het anonieme karakter van Internet zich uitstekend voor dergelijke oplichterij. Beleggers zouden jaarlijks miljoenen verliezen door deze praktijken. Het is de eerste keer dat de SEC optreedt tegen een van de grotere beleggingsadviseurs op Internet. De toezichthouder hoopt dat er van de actie een duidelijk signaal uitgaat naar andere goeroes en zogenaamde beleggingsadviseurs.

De vraag is of de SEC Park kan aanpakken. De Internet-goeroe staat niet offcieel ingeschreven als beleggingsadviseur. Maar volgens de SEC is iedereen die beleggingsadviezen geeft aan de regels van de beurs gebonden.

Ira Sorkin, Parks advocaat, ontkent de beschuldigingen in de Herald Tribune. Volgens Sorkin gaat het hier om "opdoemende problemen op het gebied van vrije meningsuiting en vrije uitwisseling van informatie in cyberspace" waarvoor de SEC regelgeving moet ontwikkelen in plaats van straffen. De SEC, stelt de advocaat, is niet in staat gebleken de technologische ontwikkelingen bij te houden. Daardoor zijn "modderige gebieden" op Internet ontstaan.

zie www.sac.gov/consumer

zie www.tokyojoe.com

NRC Webpagina's
8 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)